Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

soorten reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Op deze pagina lees je meer over de meest voorkomende soorten reuma en welke behandelingen je kunt uitproberen. Vaak is het niet te genezen, maar kun je er wel iets aan doen om het draaglijker te maken. Een aantal tips en meer informatie komen dan zeker van pas.

Wat is reuma precies?

Reuma is een chronische aandoening die ontstekingen, pijn en stijfheid in je gewrichten en andere delen van je bewegingsapparaat veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten reuma, allemaal met hun eigen kenmerken en behandelmethoden. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende soorten reuma.

Verschillende soorten reuma: reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen gewrichten aanvalt, wat leidt tot ontstekingen. Dit kan pijn, zwellingen en uiteindelijk beschadiging van de gewrichten veroorzaken. De behandeling van reumatoïde artritis richt zich vaak op het verminderen van de ontstekingen en pijn. Medicijnen zoals NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers) en DMARD’s (ziektemodificerende antireumatische medicijnen) worden veel gebruikt in dit proces. Verder kan fysiotherapie helpen om de mobiliteit te verbeteren en je spieren te versterken. In ernstige gevallen kan gewrichtsvervangende chirurgie noodzakelijk zijn.

Artrose is ook een vorm van deze aandoening

Artrose, ook bekend als gewrichtsslijtage, is de meest voorkomende vorm van reuma. Het wordt veroorzaakt door de slijtage van kraakbeen in de gewrichten, wat vaak leidt tot pijn en stijfheid. De behandeling voor artrose richt zich op pijnverlichting en het verbeteren van je gewrichtsfunctie. Dit kan onder andere bereikt worden door het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers. Fysiotherapie en oefentherapie spelen ook een belangrijke rol bij het versterken van de spieren rond de gewrichten en het behouden van je mobiliteit. Gewichtsverlies kan daarnaast helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen en in ernstige gevallen kan gewrichtsvervanging nodig zijn.

Verschillende soorten reuma: jicht

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door een opeenhoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Dit leidt tot plotselinge, ernstige aanvallen van pijn, roodheid en zwellingen. Behandeling van jicht richt zich vaak op het verlagen van het urinezuurniveau in het lichaam. Dit kan door middel van medicatie zoals NSAID’s en corticosteroïden, maar ook door dieetveranderingen, zoals het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines (bijvoorbeeld rood vlees en zeevruchten) en alcohol. Veel water drinken kan ook helpen om urinezuur uit het lichaam te spoelen.

Dit ervaar je als je spondylitis ankylopoetica hebt

Spondylitis ankylopoetica is een ontstekingsziekte die voornamelijk de wervelkolom aantast, wat leidt tot chronische pijn en stijfheid. In ernstige gevallen kunnen de wervels aan elkaar groeien, wat je flexibiliteit beperkt. Behandeling van spondylitis ankylopoetica gaat vaak gepaard met het gebruik van NSAID’s en biologische medicijnen om ontstekingen te verminderen. Oefentherapie en fysiotherapie zijn belangrijk om de flexibiliteit en je houding te verbeteren. In zeldzame gevallen kan chirurgie nodig zijn om beschadigde gewrichten in hun geheel te vervangen.

Verschillende soorten reuma: lupus

Lupus is een auto-immuunziekte die verschillende delen van het lichaam kan aantasten, inclusief je gewrichten, huid, nieren en andere organen. Het kan leiden tot ontstekingen, pijn en zwellingen. Behandeling van lupus varieert afhankelijk van de ernst van de symptomen en welke delen van je lichaam zijn aangetast. Vaak gebruikte medicijnen zijn NSAID’s, antimalariamiddelen, corticosteroïden en immunosuppressiva. Levensstijlaanpassingen, zoals het vermijden van stress en zonlicht en het volgen van een gezond dieet, kunnen ook helpen om de symptomen te beheersen. Regelmatige medische controle is belangrijk om de ziekte onder controle te houden en complicaties te voorkomen.

Hier moet je aan denken bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die wijdverspreide pijn in je spieren en gewrichten veroorzaakt, dit komt samen met vermoeidheid, slaapstoornissen en geheugenproblemen. Behandeling van fibromyalgie richt zich op het verlichten van de symptomen. Dit kan bereikt worden door middel van pijnstillers en antidepressiva om pijn en andere symptomen te verminderen. Fysiotherapie en oefentherapie helpen om de spieren te versterken en de algehele conditie te verbeteren. Cognitieve gedragstherapie kan nuttig zijn om beter om te gaan met chronische pijn en vermoeidheid.

Behandelingsopties voor verschillende soorten reuma

Naast de specifieke behandelingen voor de verschillende soorten reuma zijn er een aantal algemene behandelopties die voor meerdere vormen van reuma nuttig kunnen zijn. Een gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van je algehele gezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals vis, noten en zaden, zijn het beste om aan je dieet toe te voegen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je gewrichten soepel te houden en de spieren te versterken, wat de belasting op de gewrichten vermindert. Stressmanagement, door middel van technieken zoals meditatie, yoga en diepe ademhalingsoefeningen, kunnen ook een positieve invloed hebben op de symptomen van reuma. Warmte- en koudetherapie kunnen tijdelijke verlichting bieden bij pijnlijke gewrichten.

Kies voor de juiste zorgverzekering

Zoals je hier hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende soorten reuma, elk met hun eigen symptomen en behandelingen. Helaas is er geen genezing voor de meeste vormen van reuma, maar de juiste behandelingen en levensstijlaanpassingen kunnen de symptomen onder controle houden en de kwaliteit van je leven verbeteren. Wanneer je last hebt van je gewrichten, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen. Onthoud dat een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging en stressmanagement een groot verschil kunnen maken bij het omgaan met reuma.

Vergelijk meerdere zorgverzekeraars met elkaar om erachter te komen welke zorgverzekeringen de behandelingen voor reuma zo goed mogelijk vergoeden. Wanneer je een behandeling vindt die voor jou werkt, is het wel fijn om daar geld op te besparen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Beoordelingen post
Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Dit is natuurlijk een goede zaak, want het zorgt ervoor dat…

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Oogzorg is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid en in Nederland zijn er verschillende typen oogzorg die je via…

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

In Nederland zijn zorgverzekeringen verplicht voor iedereen. Helaas kunnen steeds meer mensen hun zorgverzekering niet betalen door de hoge premies.…