Basisverzekering 2022

€ 108,25
per maand
€ 113,25
per maand
€ 123,45
per maand
€ 129,45
per maand
€ 115,50
per maand
€ 119,50
per maand
€ 114,90
per maand
€ 119,25
per maand
€ 119,75
per maand
€ 110,95
per maand
€ 114,35
per maand
€ 116,85
per maand
€ 126,02
per maand
€ 136,95
per maand

Kies een basisverzekering die bij jou past!

De basisverzekering in 2022: alles over de basisverzekering 2022 lees je op deze pagina. Actuele premies, de laatste wijzigingen en onze top 10 basisverzekeringen.

 

Ben jij op het moment aan het uitzoeken of een andere basisverzekering in 2022 wellicht beter is? Grote kans dat ook jouw premie in 2022 gaat stijgen. Door je huidige basispakket te vergelijken met het aanbod voor 2022 is het mogelijk om te besparen. Afgelopen jaren niet overgestap? Dan kun je honderden euro’s besparen op je basisverzekering 2022.

 

Het is niet eenvoudig om een geschikte zorgverzekeraar/basisverzekering te vinden. Alle zorgverzekering 2022 wijzigingen lees je terug op onze site. Veel consumenten vinden het lastig up-to-date te blijven rondom de laatste veranderen. Wij helpen je graag verder tijdens je zoektocht, geheel vrijblijvend!

Wat is een basisverzekering?

basisverzekering 2022Wat is eigenlijk een basisverzekering? En wanneer ben ik verplicht een basispakket te hebben? In Nederland (vanaf 18 jaar) is de minimale verzekering de basis zorgverzekering. Vanaf je 18e verjaardag ben je dus wettelijk verplicht om een eigen basisverzekering 2022 te hebben op naam. 

 

Vanuit de basispolis ben je verzekerd voor alle noodzakelijke zorg. Denk aan spoedeisende hulp in een ziekenhuis of een bezoek aan je huisarts in 2022. De inhoud (vergoedingen) van het basispakket is gelijk bij iedere verzekeraar in Nederland. De rijksoverheid bepaalt immers ieder jaar de uiteindelijke dekking/inhoud. 

 

De premies verschillen wel enorm tussen de zorgverzekeraar. In 2022 is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering maar liefst 300 euro op jaarbasis! Hieronder bespreken we verder de verschillende type basisverzekeringen. 

Vergoeding basisverzekering in 2022

Wel vergoed

 • Uw huisarts
 • Behandeling en verblijf in ziekenhuis
 • Medische specialisten
 • Medicijnen
 • Kraamzorg en verloskundige hulp
 • Ambulance en ziekenvervoer
 • Fysiotherapie tot 18 jaar 

Niet vergoed

 • Fysiotherapie bij niet-chronische aandoeningen
 • Tandartskosten na 18 jaar
 • Orthodontie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen of lenzen
 • Kraampakket

Acceptatieplicht basisverzekering 2022

Alle zorgverzekeraars in Nederland hebben een acceptatieplicht voor hun basisverzekering.

 

De verzekeraar moet je dus accepteren wanneer jij een basis zorgverzekering bij hen wilt afsluiten (ongeacht situatie of leeftijd!).

 

Nog te vaak denken mensen nog dat, vanwege hun leeftijd ze niet kunnen overstappen van zorgverzekering. Een verzekeraar mag je alleen weigeren als er sprake is van een betalingsachterstand van meer dan twee maanden bij je huidige ziektekostenverzekeraar.

Verschillende soorten basisverzekeringen

Wat is een naturapolis?

De meest gekozen Basisverzekering 2022 is de Naturapolis.

 

Met een naturapolis vergoedt de ziektekostenverzekeraar de zorg alleen volledig als de behandelaar een contract heeft. Gecontracteerde zorg wilt zeggen dat er bepaalde prijsafspraken gemaakt over de behandelingen.

 

Ga je naar een behandelaar zonder contract? Dan ga je zelf een gedeelte van de zorgnota moeten betalen.  Check daarom altijd goed bij de verzekeraar welke behandelaars gecontracteerd zijn!

Wat is een restitutiepolis?

Volledig vrije zorgkeuze belangrijk voor jou? Dan is een Restitutiepolis 2022 de basisverzekering voor jou.

 

Niet de verzekeraar maar jij mag bepalen naar welke behandelaar je gaat. Je gaat een volledige vergoeding ontvangen voor zorg vanuit de basisverzekering 2022.

 

Een nadeel is vaak wel dat je de nota eerst zelf moet voorschieten wanneer de behandelaar geen overeenkomst heeft met je zorgverzekeraar. Vervolgens kun je de nota declareren om je geld terug te krijgen. 

Wat is een combinatiepolis?

De combinatie basisverzekering 2022 is een combinatie tussen een natura- en restitutie zorgverzekering.

 

Wanneer jij kiest in 2022 voor een combinatie basisverzekering dan heb je voor sommige zorg recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je juist weer recht op een vergoeding op restitutiebasis.

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis kies je wanneer je echt de goedkoopste zorgverzekering 2022 wilt hebben.

 

Een budget basisverzekering wordt ook wel een internet polis genoemd. Je dient namelijk al je zorgzaken uitsluitend online te doen. Ook heb je een beperkte vrije zorgkeuze, je kan alleen naar een geselecteerd aantal zorgverleners toe voor een volledige vergoeding. 

Eigen risico en de basisverzekering 2022

In 2022 is het eigen risico net als vorig jaar minimaal 385 per jaar. Bij iedere zorgverzekeraar en basisverzekering gelden dezelfde condities. Bekijk hieronder wanneer je wel of niet te maken krijgen met het eigen risico.

Wel eigen risico betalen

Geen eigen risico

Wat kost de basisverzekering in 2022?

Welke basisverzekering premie ga jij betalen in 2022? De kans is groot dat je huidige premie basisverzekering duurder is geworden. Bereken je basisverzekering premie voor 2022 direct via Socialzorg. In slechts enkele minuten weet jij hoeveel je nieuwe basisverzekering premie zal zijn. 

Beste basisverzekering 2022

Vergelijk en jij gaat de beste basisverzekering 2022 vinden. Toch is het belangrijk om te weten dat er niet 1 zorgverzekeraar de beste basisverzekering heeft.

 

De inhoud van de basisverzekering is gelijk bij iedere verzekeraar in 2022. Toch zijn er wel degelijk een aantal verschillende die uiteindelijk de basisverzekering het beste kan maken voor jou. Bijvoorbeeld een goedkope premie of een vrije zorgkeuze zorgverleners.

 

Om erachter te komen welke beste basisverzekering er voor jou beschikbaar is zou je moeten vergelijken. Ieder jaar stappen ongeveer een miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Meer weten? Vindt je beste basisverzekering met behulp van de zorgvergelijker 2022 op onze site.