zorgpremie 2025

Antidepressiva vergoeding 2025

Antidepressiva op recept

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
  • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
  • Inclusief Dokter op Zak App

Antidepressiva vergoeding 2025

Mensen die in een depressie zitten en depressieve gevoelens hebben slikken in de meeste gevallen antidepressiva. Veel mensen in Nederland gebruiken antidepressiva met name omdat het een enorme positieve werking heeft. Per 2025 heb je opnieuw recht op een vergoeding voor antidepressiva vanuit het basispakket. De meeste medicatie voor depressies vallen onder de vergoeding vanuit de basisverzekering

vergoeding Antidepressiva

Antidepressiva op recept

Antidepressiva is niet vrij verkrijgbaar in de apotheek. Voordat mensen antidepressiva kunnen gebruiken moet dit worden voorgeschreven door je psychiater. In Nederland mogen alleen psychiaters hun patienten antidepressive voorschrijven. Het belangrijkste doel van de antipressiva is om depressieve gevoelens te onderdrukken. Het is wel belangrijk om te vermelden is dat antidepressiva geen oplossing is maar een hulpje om depressieve gevoelens aan te pakken. Een doorlopende behandeling is daarom altijd aan te raden. 

Het belangrijkste doel van de antipressiva is om depressieve gevoelens te onderdrukken.

Verschillende soorten antidepressiva

Er zijn verschillende antidepressiva’s verkrijgbaar op de markt. Het effect op antidepressiva is verschillend per persoon. Het kan goed zijn dat patient A een positieve werking heeft op bepaalde antidepressiva medicatie maar patient B helemaal niets. In de praktijk moeten patienten rekening houden met een 4 tot maximaal 6 weken tijd voordat je echt kunt merken of een middel aanslaat of niet. Iedere medicatie antidepressiva heeft eigen en verschillende werkzame stoffen.

Medicatie tegen depressies:

Vergoeding antidepressiva per 2025

Wij kunnen je in iedergeval meegeven dat de meeste soorten antidepressiva gewoon vallen onder de vergoeding vanuit de basisverzekering in 2025. Je kunt zelf eenvoudig kijken of de door jouw gebruikte antidepressiva valt onder de dekking van het basispakket. Het medicijn moet namelijk zijn opgenomen in de Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). 

 

In de praktijk moet je rekening houden dat je te maken kunt krijgen met een eigen bijdrage voor de antidepressiva medicijnen. Ook moet je niet vergeten dat vergoedingen vanuit de basis zorgverzekering komen met een verplichte eigen risico 

5/5 – (1 stemmen)