Wat te doen tegen aften?

last van aften

Wat zijn aften?

Wat te doen tegen aften? Dan moet je eerst weten wat aften eigenlijk zijn. Aften zijn kleine zweertjes in de mond. Ze komen vaak voor: 20 % van de mensen heeft wel eens een aft in de mondholte. Alhoewel aften behoorlijk pijnlijk kunnen zijn, zijn ze niet ernstig. Over het algemeen genezen de zweertjes binnen twee weken. In sommige gevallen zijn ze hardnekkig of komen ze steeds terug. Aften in de mond zijn niet besmettelijk.

 

Symptomen aften

Meestal ontstaan aften op de tong of aan de binnenkant van de lip of wang. Je kunt aften herkennen aan de volgende symptomen:

 • Ronde, pijnlijk plekjes van enkele millimeters groot;
 • Witte, gele of lichtgrijze kleur en een rode rand;
 • Prikkende pijn tijdens het eten of drinken.

De meerderheid van de aften (90%) zijn klein. Een enkele keer ontstaan er grote aften met een doorsnede van meer dan 1 centimeter die moeilijk genezen en veel pijn veroorzaken.

 

Oorzaken aften

Een eenduidige oorzaak van aften is nog niet bekend. Wel is het zo dat sommige mensen last krijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten. Andere mogelijke aften oorzaken zijn:

 • Beschadigingen van het mondslijmvlies, bijvoorbeeld door te bijten op de wang, tong of lip;
 • Irriterende kronen of bruggen of een slecht passende kunstgebit;
 • Verbranding van de mondholte, bijvoorbeeld door een slok hete thee;
 • Hormonale schommelingen;
 • Slechte mondhygiëne;
 • Slechte weerstand;
 • Besmetting met een virus of bacterie.

Aften op tong, lip en wang zijn over het algemeen onschuldig. Heel soms zijn blijvende zweertjes in de mond echter een symptoom van een onderliggende ziekte. Zijn je aften klachten na drie weken nog niet verdwenen, maak dan even een afspraak met je huisarts of tandarts.

 

Behandeling aften

In ernstige gevallen schrijft de huisarts een antibioticazalf of -kuur voor als aften behandeling. Dit kun je doen om aften te behandelen. Meestal is het echter een kwestie van wachten op spontane genezing. Je kunt eventueel als volgt de symptomen van aften behandelen:

 • Pijnstillers slikken. Paracetamol heeft de voorkeur als pijnstilling bij aften, omdat het weinig bijwerkingen geeft;
 • De aften behandelen met aanstipvloeistof. Dit middel bevat lidocaïne of een andere stof die het mondslijmvlies tijdelijk verdooft;
 • Vitamine B-complex innemen. Dit voedingssupplement heeft een gunstige werking op aften symptomen;

Aften voorkomen doe je door goed op je mondhygiëne te letten. Poetsen, flossen en spoelen met mondwater geven bacteriën geen kans en zorgen voor een goede afweer in je mond. Aften in de mond voorkom je ook door rustig te kauwen en niet te hard te poetsen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
5/5 – (1 stemmen)
Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Dit is natuurlijk een goede zaak, want het zorgt ervoor dat…

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Oogzorg is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid en in Nederland zijn er verschillende typen oogzorg die je via…

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

In Nederland zijn zorgverzekeringen verplicht voor iedereen. Helaas kunnen steeds meer mensen hun zorgverzekering niet betalen door de hoge premies.…