Zorgverzekering keuzevrijheid 2025

Een zorgverzekering met een keuzevrijheid in de zorg is niet bepaalt standaard. In Nederland hebben we voornamelijk te maken met twee soorten zorgverzekeringen. We hebben een naturapolis en een restitutiepolis. Alleen met de restitutiepolis heb je een keuzevrijheid in de zorg. Dit wil zeggen dat je zelf bepaalt welke arts je gaat behandelen en bij wie je gebruik gaat maken van zorg. Deze keuzevrijheid vinden veel consumenten absoluut een vereiste aan hun zorgverzekering. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van een keuzevrijheid?

 

Premieverhoging bij keuzevrijheid

Misschien wel één van de grootste minpunten aan keuzevrijheid is de premieverhoging. Je betaalt flink wat meer voor een restitutiepolis vergeleken met een naturapolis. Dit is de reden dat ruim 47% van de Nederlands toch kiest voor een naturapolis. Het verschil in premie loopt al snel op tot gemiddeld € 20 tot € 30 per maand. Dit komt toch alweer neer op € 240 of meer. Het is de vraag of een keuzevrijheid wel de moeite waard is om zoveel extra te betalen per persoon. Met een gezin ben je al snel nog veel meer geld kwijt voor een simpele keuzevrijheid.

 

Zelf bepalen in welk ziekenhuis je behandeld wordt

Met keuzevrijheid kan je zelf bepalen in welk ziekenhuis je behandeld wordt. Soms ligt een bepaalt ziekenhuis je beter dan de ander. Alleen een naturapolis kiest misschien één of twee ziekenhuizen uit waar je naartoe kan gaan. Terwijl je bij een restitutiepolis gewoon naar ieder ziekenhuis kan gaan waar je maar heen wilt. Stel er gebeurd iets in Groningen dan ben je niet verplicht om eerst te gaan kijken naar welk ziekenhuis je toe kan gaan. Je hebt de keuzevrijheid om gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. Dit is voor veel mensen een reden om toch te kiezen voor keuzevrijheid.

 

Combinatiepolis

Twijfel je tussen natura of restitutie? Je kan bij sommige zorgverzekeraars kiezen voor een combinatiepolis. Hierbij krijg je voor een gedeelte keuzevrijheid en een ander gedeelte ben je verplicht om te kiezen voor specifieke zorgverleners. Het kan ook zo geregeld zijn dat je als nog naar je favoriete arts kan gaan, maar je dan een deel van de nota zelf betaalt. Het gedeelte dat door jou verzekering al standaard word uitgekeerd gaan ze direct betalen. Het gedeelte dat jou arts duurder is dien je vervolgens zelf te betalen. Het is een slimme oplossing waarbij tevens een groot deel van de hulpverleners gewoon gecontracteerd is. De kans is dus groot dat jou arts gewoon verzekerd is.

 

Naturapolis waarbij veel hulpverleners zijn aangesloten

Er bestaan ook naturapolissen waarbij veel hulpverleners standaard zijn aangesloten. Vaak kan je online inzien welke artsen er allemaal zijn aangesloten. Is jou arts gewoon aangesloten bij de naturapolis? Dan kan je er gewoon voor kiezen om een naturapolis af te sluiten. Je betaalt dan minder premie en je arts is gewoon verzekerd. Wil je toch gewoon een volledige keuzevrijheid? Dan kan je beter kiezen voor een restitutiepolis. Je hoeft zo nooit eerst uit te zoeken of jou behandeld arts is aangesloten.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.7/5 – (4 stemmen)
Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Dit is natuurlijk een goede zaak, want het zorgt ervoor dat…

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Oogzorg is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid en in Nederland zijn er verschillende typen oogzorg die je via…

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

In Nederland zijn zorgverzekeringen verplicht voor iedereen. Helaas kunnen steeds meer mensen hun zorgverzekering niet betalen door de hoge premies.…