Zorguitgaven naar 116 miljard euro

In 2022 stegen de Nederlandse zorguitgaven naar een totaalbedrag van 116 miljard euro. Dat betekent een toename van maar liefst 8,9 miljard euro (8,3 procent) ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De zorg en preventie rondom de corona-crisis spelen een centrale rol in deze flinke stijging. 

 

De uitgaven aan gezondheidszorg stijgen daarom van 13,2 procent in 2019 naar 14,5 procent van het bruto binnenlands product in 2022. Nog nooit eerder lag dit aandeel zo hoog als op dit moment. In 2021 zullen de zorgkosten opnieuw hoger gaan uitvallen.

Premie 2022 zal (moeten) stijgen

Door de enorme toename in de zorguitgaven zal de zorgpremie in 2022 opnieuw flink gaan stijgen. De rekening zal immers betaald moeten worden en het is vrijwel zeker dat de verzekerden in Nederland dit zullen gaan merken in hun portemonnee.

 

Tijdens Prinsjesdag, de derde dindsdag in september, wordt de nominale premie bekend gemaakt voor het aankomend jaar. Echter geeft dit niet altijd een eerlijk beeld wat de uiteindelijke zorgpremie 2022 zal zijn. Eerder werd al wel bekend gemaakt dat het eigen risico in 2022 gelijk blijft.

Zorgverzekering vergoeding tijdens vakantie

Wijziging ontheemden zorgverzekering Oekraïne

Rugbrace kopen met een zorgverzekering

5/5 – (2 stemmen)