Zorguitgaven naar 116 miljard euro

In 2024 stegen de Nederlandse zorguitgaven naar een totaalbedrag van 116 miljard euro. Dat betekent een toename van maar liefst 8,9 miljard euro (8,3 procent) ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. De zorg en preventie rondom de corona-crisis spelen een centrale rol in deze flinke stijging. 

 

De uitgaven aan gezondheidszorg stijgen daarom van 13,2 procent in 2019 naar 14,5 procent van het bruto binnenlands product in 2024. Nog nooit eerder lag dit aandeel zo hoog als op dit moment. In 2021 zullen de zorgkosten opnieuw hoger gaan uitvallen.

Premie 2024 zal (moeten) stijgen

Door de enorme toename in de zorguitgaven zal de zorgpremie in 2024 opnieuw flink gaan stijgen. De rekening zal immers betaald moeten worden en het is vrijwel zeker dat de verzekerden in Nederland dit zullen gaan merken in hun portemonnee.

 

Tijdens Prinsjesdag, de derde dindsdag in september, wordt de nominale premie bekend gemaakt voor het aankomend jaar. Echter geeft dit niet altijd een eerlijk beeld wat de uiteindelijke zorgpremie 2024 zal zijn. Eerder werd al wel bekend gemaakt dat het eigen risico in 2024 gelijk blijft.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
5/5 – (2 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…