Plannen voor je zorgverzekering in 2025

Het nieuwe kabinet is inmiddels van start en er is behoorlijk werk aan de winkel. Op het gebied van zorg en de zorgverzekeringen zijn er al plannen bekend gemaakt voor de komende jaren. Een aantal van deze plannen liggen al vast voor 2024. Wij hebben alvast een aantal zaken voor je uitgelicht in dit overzicht. Hieronder bekijk je direct wat je kunt verwachten (waarschijnlijk) vanaf 2024.

 

Einde collectieve zorgverzekering 2024

Per 1 januari 2024 bestaat de collectieve zorgverzekering niet meer in Nederland. Voorheen kreeg je een collectieve korting op je basispremie. Momenteel krijgen mensen die een collectieve zorgpolis hebben gemiddeld 5% korting op de maandelijkse zorgpremie. Doordat het voor de consument minder aantrekkelijk zal zijn en de animo voor deze type polis zal vanaf 2024 de collectieve zorgverzekering volledig verdwijnen.

Heb jij een collectieve polis op dit moment? Raadpleeg de zorgvergelijker 2024 op onze website en vergelijk de zorgverzekeringen. Hiermee is het mogelijk om honderden euro’s te besparen door te overstappen naar een reguliere ziektekostenverzekering.

 

Meer geld in 2024

Als gevolg van de vergrijzing in Nederland zullen de zorguitgaven verder toenemen. In 2024 zal het gaan om 93 miljard euro. Aankomend jaar geeft de Nederlandse overheid net zoveel geld uit aan de zorg als aan defensie, landbouw, Justitie en Veiligheid en onderwijs.

Begroting-Volksgezondheid
Bron: rijksfinancien.nl

Via het huidige regeerakkoord weten we dat er 1,5 miljard euro wordt ingezet om de verdere coronacrisis aan te pakken. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld meer vaccinaties in te kopen, beschermmiddelen en het verhogen van de IC-capaciteiten in de Nederlandse ziekenhuizen.

 

Meer salaris zorgpersoneel

Om personeelskosten en ziekteverzuim een hand toe te roepen, zal de overheid het aantrekkelijker maken om te gaan werken in de zorg. Het belangrijkste plan is om ook vanaf 2024 de salarissen blijven te verhogen voor werknemers in de zorg. Een ander belangrijk aspect om het aantrekkelijker te maken is het verlagen van de werkdruk. De overheid wilt een aantal gerichte verbeteringen doorvoeren zoals de onregelmatigheidstoeslag.

 

Meer zorgpremie 2024

Net als het voorgaande jaar stijgen de zorgkosten. Doordat de zorgkosten vanaf 2024 blijven stijgen ligt het voor de hand dat de premies van de zorgverzekering opnieuw gaan stijgen. Wij verwachten op het moment van schrijven van dit artikel dat het om een stijging gaat van gemiddeld 3 tot 6 euro per verzekerde per maand. Zodra er meer informatie naar buiten wordt gebracht omtrent de premies voor 2024 zullen wij dit verder berichten in onze zorgblog.

 

Wijzigingen eigen risico

Het huidige kabinet wilt het eigen risico aanpakken. Het doel is om deze betaalbaarder te maken en toegankelijker wordt voor meer mensen in Nederland. Op dit moment is het bij een aantal zorgverzekeraars in Nederland al mogelijk om het eigen risico in termijnen te betalen. Wij verwachten dat dit mogelijk zal zijn bij iedere zorgverzekeraar vanaf 2024. Tot slot wordt er besproken of er een maximum eigen risicobedrag per behandeling doorgevoerd moet gaan worden. Ongetwijfeld gaan wij hier later meer informatie over ontvangen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
5/5 – (1 stemmen)
Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Op deze pagina lees je…

Nederlanders blijven te veel betalen voor hun zorgverzekering door onduidelijkheid

Nederlanders blijven te veel betalen voor hun zorgverzekering door onduidelijkheid

Wist je dat veel Nederlanders te veel betalen voor hun zorgverzekering? Dit komt onder andere doordat overstappen vaak als iets…

Waarom is Ozempic onder jongeren een hype? En wat zijn de gevaren van dit middel?

Waarom is Ozempic onder jongeren een hype? En wat zijn de gevaren van dit middel?

De laatste tijd is er een zorgwekkende trend zichtbaar onder jongeren! Namelijk het gebruik van het middel Ozempic om snel…