zorgpremie 2024

Eigen risico verhogen 2024

Op deze pagina bespreken wij alles over het eigen risico in 2024 en of het verstandig is om je eigen risico te verhogen.

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
  • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
  • Inclusief Dokter op Zak App

Eigen risico verhogen 2024

Steeds meer consumenten kiezen  voor een vrijwillig eigen risico bij hun zorgverzekering. Dit komt omdat de zorgpremie, ook weer in 2024, duurder wordt. Wanneer jij aankomend jaar het verplichte eigen risico van € 385 verhoogt met de maximale € 500 kan direct € 20 tot € 25 per maand besparen. Op deze pagina bespreken wij alles over het eigen risico in 2024 en of het verstandig is om je eigen risico te verhogen.

Maximale eigen risico in 2024

eigen-risicoNet als het afgelopen jaar is het verplichte eigen risico € 385 per persoon in 2024. Het is mogelijk om dit bedrag vrijwillig te verhogen tot maximal € 885. Je gaat door het verhogen van het eigen risico een behoorlijke korting krijgen op je nieuwe zorgverzekering. Hoe hoog de premiekorting is hangt af van de gekozen zorgverzekeraar. De premieverhoging voor de zorgverzekering 2024 kan je compenseren met een verhoogd eigen risico.

Weinig tot geen zorgkosten

Gezonde en jonge mensen (studenten) maken weinig tot geen zorgkosten. Dan is het verhogen van het eigen risico zeker een mogelijkheid. Als je geen zorgkosten maakt ga je ook geen eigen risico betalen in 2024. Je kan het eigen risico verhogen tot maximaal € 500. Op deze manier ga je je maandelijkse zorgprmie verlagen.

Korting via vrijwillig eigen risico

Bij de meeste zorgverzekeraars in Nederland kan je kiezen voor € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 extra eigen risico. Mensen die het eigen risico verhogen kiezen het vaakst voor het maximale bedrag. De korting op je premie hangt dus af van de zorgverzekeraar die je kiest. Je gaat vaak een korting krijgen van tussen de € 20 en € 25 euro per maand! Je bespaard op deze manier dus tot € 300 euro op jaarbasis.

Verwacht jij wel de nodige behandelingen en zorgkosten in 2024? Bekijk dan het eigen risico van toepassing is. Een consult bij je huisarts kost je bijvoorbeeld geen eigen risico. Is het eigen risico van toepassing? Dan ga je in 2024 de eerste 385 euro zelf betalen. Dit is ook het geval wanneer je niet het eigen risico vrijwillig gaat verhogen. 

Veelgestelde vragen eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen als je zorgkosten maakt. Het eigen risico geldt per persoon en per kalenderjaar. Je kunt het niet doorschuiven naar een volgend kalenderjaar.

Je betaalt een eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals bijvoorbeeld de huisarts. De overheid heeft het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385. Je betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten.

Je kunt het eigen risico in 2024 verhogen tot maximaal € 885. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting je krijgt op de premie. De hoogte van het eigen risico wordt elk jaar door de overheid bepaald.

Er zijn 2 redenen waarom de overheid het eigen risico heeft ingevoerd:

  • De verzekeringspremie blijft lager, doordat je zelf het eerste deel van je zorgkosten betaalt;
  • Je wordt bewuster van de kosten voor zorg.

Je betaalt een eigen risico als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Behalve als het over zorg gaat waarvoor geen eigen risico geldt, zoals bijvoorbeeld de huisarts. De overheid heeft het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385 (2024). Je betaalt dus zelf de eerste € 385 aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen.

Bij de zorgverzekeraar kun je een betalingsregeling afspreken en het eigen risico in termijnen betalen. Vraag hiernaar bij je zorgverzekeraar. 

Wat zijn de risico's?

Bij onverwachtse kosten ga je te maken krijgen met een hogere eigen bijdrage. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Overweeg welke risico’s jij wilt nemen. Een verhoogd eigen risico geeft je een premiekorting maar bij onverwachtse zorgkosten moet je meer zelf betalen.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar
5/5 – (2 stemmen)