Minder zorgverzekeringen, wel meer keuze zorgverzekering 2021

Minder zorgverzekeringen, wel meer keuze

Het aantal zorgverzekeringen is in 2020 afgenomen, terwijl de consument wel meer keuze heeft. De premieverschillen bklijven enorm verschillen en de inhoudelijk (dekkingen) tussen de polissen zijn toegenomen.

 

Dit blijkt uit de nieuwste monitor zorgverzekeringen van het NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).

 

55 basisverzekeringen

Er zijn minder budgetpolissen dan het afgelopen jaar, vier om precies te zijn. Dit geldt ook voor het aantal restitutiepolissen.

Op dit moment zijn er maar liefst 55 basisverzekering waar je uit kunt kiezen.

  • 34 naturapolissen
  • 17 restitutie zorgverzekeringen
  • 4 combinatiepolissen

Nederland kiest het vaakst voor een natura-zorgverzekering (76,2 procent). Dit beeld is al sinds 2017 ongeveer hetzelfde aldus het NZa.

 

Steeds meer online

Het aantal internetverzekeringen is met 5 procent gestegen sinds vorig jaar. 64 procent van alle zorgverzekeringen is een zogenaamde digitale polis. Met een internet zorgverzekeringen ontvang je de polisvoorwaarden en premiewijzigingen uitsluitend digitaal. Contact met de zorgverzekeraar kan ook uitsluitend online.

 

Het eigen risico

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 10% van de verzekerden in Nederland kiest om het eigen risico maximaal te verhogen naar 885 euro. Ook het aantal mensen dat kiest voor een zorgverzekering met een hoger eigen risico is iets toegenomen, namelijk van 13,1 naar 13,3 procent.

 

Zorgpremie

Consumenten betalen gemiddeld 117,83 euro per maand voor hun basisverzekering. Als de voorspellingen kloppen van het kabinet dan gaat de zorgpremie in 2021 met ongeveer vijf euro per maand omhoog.

Zorgverzekering vergoeding tijdens vakantie

Wijziging ontheemden zorgverzekering Oekraïne

Rugbrace kopen met een zorgverzekering

4.7/5 – (4 stemmen)