Hoe werkt overstappen van zorgverzekering in januari?

Medio november is het mogelijk om te overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar voor het nieuwe jaar. Wij raden consumenten ook aan om dit te doen omdat er slechts 1 keer per jaar aanpassingen kunt doen omtrent je zorgverzekering. Je kunt in januari overstappen van zorverzekering als je je oude zorgpolis vóór 1 januari hebt stopgezet.

Voor 31 december opzeggen

Alleen voor mensen die hun huidige zorgverzekering voor 1 januari hebben stopgezet, kunnen in januari een andere (nieuwe) zorgverzekering afsluiten. De nieuwe verzekeraar houdt dan 1 januari aan als ingangsdatum van je nieuwe zorgpolis. Toch ontvangen veel zorgverzekeraars opzeggingen na de jaarwisseling, deze worden niet meer doorgevoerd. 

Andere zorgverzekering kiezen

Het is van groot belang om een andere zorgverzekering te hebben voordat januari voorbij is. Heb je nog geen andere zorgverzekering gekozen voor februari? Dan kan dit negatieve gevolgen hebben. In het ergste geval ga je een boete ontvangen wanneer jij voor een bepaalde tijd geen zorgverzekering op naam hebt. 

zorgverzekering in januari kiezen

Uitzonderingen

In slechts enkele uitzonderingen kan je gedurende het jaar een andere zorgverzekering kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je net 18 jaar bent geworden want vanaf die leeftijd dien je een eigen zorgverzekering op naam te hebben. Jongeren tot 18 jaar vallen namelijk binnen de dekking van een van de ouders. Mensen die uit dienst treden hebben ook de mogelijkheid om op ieder tijdstip van het jaar een andere zorverzekering te nemen. 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.8/5 – (5 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2025 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…