Hoe werkt overstappen van zorgverzekering in januari?

Medio november is het mogelijk om te overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar voor het nieuwe jaar. Wij raden consumenten ook aan om dit te doen omdat er slechts 1 keer per jaar aanpassingen kunt doen omtrent je zorgverzekering. Je kunt in januari overstappen van zorverzekering als je je oude zorgpolis vóór 1 januari hebt stopgezet.

Voor 31 december opzeggen

Alleen voor mensen die hun huidige zorgverzekering voor 1 januari hebben stopgezet, kunnen in januari een andere (nieuwe) zorgverzekering afsluiten. De nieuwe verzekeraar houdt dan 1 januari aan als ingangsdatum van je nieuwe zorgpolis. Toch ontvangen veel zorgverzekeraars opzeggingen na de jaarwisseling, deze worden niet meer doorgevoerd. 

Andere zorgverzekering kiezen

Het is van groot belang om een andere zorgverzekering te hebben voordat januari voorbij is. Heb je nog geen andere zorgverzekering gekozen voor februari? Dan kan dit negatieve gevolgen hebben. In het ergste geval ga je een boete ontvangen wanneer jij voor een bepaalde tijd geen zorgverzekering op naam hebt. 

zorgverzekering in januari kiezen

Uitzonderingen

In slechts enkele uitzonderingen kan je gedurende het jaar een andere zorgverzekering kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je net 18 jaar bent geworden want vanaf die leeftijd dien je een eigen zorgverzekering op naam te hebben. Jongeren tot 18 jaar vallen namelijk binnen de dekking van een van de ouders. Mensen die uit dienst treden hebben ook de mogelijkheid om op ieder tijdstip van het jaar een andere zorverzekering te nemen. 

Deel dit bericht:
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Aanvullende verzekering steeds populairder

De aanvullende verzekering is enorm populairder geworden onder de Nederlanders. Steeds meer mensen hebben namelijk een aanvullende zorgverzekering gekozen. Uit onderzoek van Vektis is dit opvallen, het aantal aanvullende verzekerden...

Verder lezen

Vergelijk, kies en bespaar

[wptb id="3581" not found ]