Het aantal Nederlanders dat hun zorgpremie niet meer kan betalen, is voor het eerst in tien jaar toegenomen. Volgens recente cijfers steeg het aantal geregistreerde wanbetalers van 170.000 in 2022 naar 179.000 eind 2023. Met de premie van een basisverzekering die de afgelopen twee jaar met gemiddeld 18 euro per maand is gestegen, en een verwachte verdere verhoging in 2025, is het belangrijker dan ooit om een voordelige zorgverzekering te kiezen. Hier zijn enkele tips om de beste en betaalbaarste zorgverzekering te vinden.
1. Vergelijk zorgverzekeringen
Je zorgverzekering vergelijken met het totale aanbod aan zorgverkeringen is de sleutel tot het vinden van een betaalbare zorgverzekering. Er zijn verschillende vergelijkingssites, zoals Geld.nl, die een overzicht bieden van de premies en dekkingen van verschillende zorgverzekeraars. Let hierbij niet alleen op de maandelijkse premie, maar ook op de voorwaarden en vergoedingen.
2. Kies het juiste eigen risico
Het standaard eigen risico voor 2024 bedraagt 385 euro. Door vrijwillig je eigen risico te verhogen, kun je de maandelijkse premie verlagen. Dit is vooral aantrekkelijk voor mensen die weinig zorgkosten verwachten. Wees echter voorzichtig: als je onverwacht zorg nodig hebt, kan dit leiden tot hogere kosten.
3. Overweeg collectieve zorgverzekering
Veel werkgevers, vakbonden en verenigingen bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Deze verzekeringen bieden vaak korting op de premie. Het is de moeite waard om na te gaan of je in aanmerking komt voor een collectieve verzekering via je werk of een andere organisatie. Lees hier meer over op https://www.geld.nl/.
4. Kijk naar aanvullende verzekeringen
Aanvullende verzekeringen kunnen handig zijn, maar ze verhogen ook de premie. Overweeg goed of je deze extra dekkingen echt nodig hebt. Vaak kun je beter een hoger eigen risico nemen en zelf de incidentele zorgkosten betalen. Ben je geïnteresseerd in extra diensten zoals sportfysiotherapie of acnebehandeling? Dan kan een aanvullende verzekering financieel gunstiger zijn.
5. Let op de zorgkeuze
Zorgverzekeraars bieden verschillende polissen aan: van naturapolissen tot restitutiepolissen. Bij een naturapolis krijg je alleen volledige vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners. Bij een restitutiepolis kun je zelf je zorgverlener kiezen, maar betaal je vaak een hogere premie. Bedenk wat voor jou belangrijk is en kies dienovereenkomstig.
6. Controleer je zorgbehoeften
Maak een inschatting van je zorgbehoeften voor het komende jaar. Heb je regelmatig fysiotherapie nodig? Of gebruik je specifieke medicijnen? Door je zorgbehoeften in kaart te brengen, kun je een verzekering kiezen die hier goed op aansluit, zonder dat je onnodig veel betaalt.
7. Gebruik de zorgtoeslag
Als je inkomen onder een bepaalde grens ligt, kom je mogelijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Deze toeslag helpt om de kosten van je zorgverzekering te dekken. Controleer jaarlijks of je recht hebt op zorgtoeslag en dien op tijd een aanvraag in. Tip: zelfs ondernemers kunnen recht hebben op zorgtoeslag, onderzoek wat voor jou mogelijk is.
8. Wacht niet te lang
De overstapperiode voor zorgverzekeringen loopt van half november tot en met 31 december. Wacht niet tot het laatste moment met vergelijken en overstappen. Dit geeft je de tijd om rustig de verschillende opties te overwegen en de beste keuze te maken.