De belangrijkste reden waarom Nederlanders overstappen

De belangrijkste reden voor Nederlanders om een overstap te maken van zorgverzekeraar blijft de hoogte van de zorgpremie. Ruim 30 procent van de verzekerden gaf tijdens een onderzoek van Nivel dat de totale premie de doorslag was om te andere zorgverzekering te kiezen.

7 procent van de verzekerden in Nederland zijn overgestap van zorgverzekering in 2021. Dit gaat dus om ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders in totaal. De cijfers zijn ongeveer gelijk als in 2020.

Andere redenen

Check de vijf meest genoemde redenen voor het zorgverzekering overstappen:

  1. Niet tevreden over zorgpremie basis + aanvullend: 30 procent
  2. Niet tevreden over zorgpremie basisverzekering: 21 procent
  3. Andere verwachting zorggebruik: 20 procent
  4. Niet tevreden over dekking aanvullende polis: 18 procent
  5. Specifieke aanvullende verzekering keuze: 15 procent

Het is opvallend te noemen dat juist de prijs en niet de kwaliteit de voornaamste reden is om te overstappen.

Redenen om niet te overstappen van verzekeraar

Nivel heeft ook de mensen gevraagd waarom ze juist bij hun huidige zorgverzekering bleven. Het antwoord was dat niet de prijs maar juist de dekking de doorslag geeft. Ongeveer 54 procent van de verzekerden gaf aan dat ze teverden zijn over de dekking en de totale premie die zij hiervoor moeten betalen.

 

Opvallend is dat 35 procent van de verzekerden niet wilt overstappen omdat zij al vaak jaren bij dezelfde verzekeraar zitten. Een kwart is tevreden over de service, 21 procent is tevreden over de dekking van het basispakket.

Jongeren stappen het vaakst over

In de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar lag het overstapcijfer op 15 procent van alle verzekerden. Dit is ruim 2 keer zo hoog als het gemiddelde. Ouderen vanaf 65 jaar stappen het minst vaak over, slechts 2 procent. Ouderen zijn vaak te bang voor verandering en vrezen vaak (ten onrechte) dat vanwege hun leeftijd of gezondheid ze niet worden geaccepteerd bij een andere zorgverzekeraar. Ook vergoedingen speelt een belangrijk rol om niet te overstappen. Mensen tussen de 40 tot 64 jaar stapt een kleine 6 procent van de verzekerden over van verzekeraar.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.9/5 – (8 stemmen)
Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Op deze pagina lees je…

Nederlanders blijven te veel betalen voor hun zorgverzekering door onduidelijkheid

Nederlanders blijven te veel betalen voor hun zorgverzekering door onduidelijkheid

Wist je dat veel Nederlanders te veel betalen voor hun zorgverzekering? Dit komt onder andere doordat overstappen vaak als iets…

Waarom is Ozempic onder jongeren een hype? En wat zijn de gevaren van dit middel?

Waarom is Ozempic onder jongeren een hype? En wat zijn de gevaren van dit middel?

De laatste tijd is er een zorgwekkende trend zichtbaar onder jongeren! Namelijk het gebruik van het middel Ozempic om snel…