Wilt u een goedkope zorgverzekering? Vergelijk makkelijk en snel online. Lees meer

last van Tandartsangst?

tandartsangst

Wat is een angsttandarts?

Tandartsangst komt vaak voor. Wie extreem bang voor de tandarts is, kan tegenwoordig echter naar een zogenaamde angsttandarts: een tandarts die gespecialiseerd is in het omgaan met angstige patiënten. In de meeste gevallen is het verstandig om een tandartsverzekering in 2023 te hebben. Tijdens een behandeling bij deze tandarts wordt er veel tijd uitgetrokken voor een consult of behandeling. Bovendien weet de tandarts hoe je angstgevoelens kunt verminderen, en beschikt hij (of zij) over meer verdovingstechnieken dan een gewone tandarts.

 

Wanneer naar de angst tandarts?

Mensen met een tandartsfobie zijn vaak enorm angstig. Deze angst is meestal in de jeugd ontstaan door onplezierige ervaringen bij een (school)tandarts. Andere aanleidingen voor tandartsangst zijn onder andere:

 

Schaamte. Sommige mensen vinden het vervelend om de tandarts in hun mond te laten kijken of zijn bang dat ze gênante symptomen hebben, zoals een slechte adem;
Angst voor pijn, complicaties of het geluid van de boor, speekselzuiger of ander gereedschap;

 

Angst voor ernstige gebitsproblemen. Sommige mensen mijden de tandarts uit angst dat deze bijvoorbeeld hun kiezen of tanden zal trekken;
Ouders met tandartsangst. Het gebeurt vaak dat mensen hun angsten aan elkaar doorgeven. Is een van de ouders bang voor de tandarts, dan kan het kind die angst overnemen.
De angsttandarts behandelt zowel volwassenen als kinderen die angstig zijn.

 

Wat doet een angsttandarts?

De angsttandarts zal veel tijd uittrekken om naar je angsten en klachten te luisteren en je gerust te stellen. Soms kan de hulp van een ontspanningstherapeut of psycholoog worden ingeroepen. Pas als je je op je gemak voelt, zal de tandarts overgaan tot een eventuele behandeling. Lukt dit toch niet, dan kan de tandarts je een kalmeringsmiddel geven, zoals lachgas (lachgassedatie). Dit is een licht verdovend en rustgevend middel waardoor je je ontspant en niets van de behandeling voelt. In extreme gevallen kan de angsttandarts een lichte narcose geven, zodat je tijdens de behandeling slaapt.

 

Kosten van een angst tandarts in 2023

Wat gaat een bezoek aan de angsttandarts kosten? Het tarief van een angsttandarts verschilt per behandelaar. Een behandeling bij kinderen tot 18 jaar worden meestal vergoed door de basisverzekering. Een behandeling bij volwassenen wordt in sommige gevallen ook vergoed. Er is dan wel een duidelijke indicatie en een doorverwijzing van huisarts of tandarts nodig. Raadpleeg je verzekeringsmaatschappij over de vergoeding van angsttandarts kosten.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.8/5 – (5 stemmen)
Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Het grote overstappen wat betreft de zorgverzekering is weer begonnen. Je kunt tot en met 31 december 23.59 uur kiezen…

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Wanneer je van plan bent om een zorgverzekering af te sluiten, stuit je gegarandeerd op deze twee begrippen: de naturapolis…

Allergie luchtreinigers:  Werken ze echt?

Allergie luchtreinigers: Werken ze echt?

Heeft u last van allergieën?  Dan ben je misschien altijd op zoek naar manieren om je symptomen te behandelen of…