zorgverzekering-overstappers

Zoveel Nederlanders kozen een andere zorgverzekering afgelopen december

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben sinds 1 jarnuari 2022 een andere zorgverzekering op naam. Naast het overstappen van zorgverzekeraar hebben ook meer mensen gekozen voor een andere zorgverzekering binnen dezelfde ziektekostenverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vektis Zorgthermometer.

 

Achmea grootste winnaar

Verzekeraar Achmea, met zorgverzekeringen van onder andere het Zilveren Kruis, FBTO en De Friesland heeft een groter marktaandeel in 2022. Bijna 30 procent van de markt is in handen van het Achmea concern. Ruim 5 miljoen Nederlanders hebben maar liefst een verzekering bij Achmea op dit moment. Andere verzekeringsmaatschappijen zoals VGZ, CZ en Menzis hebben een deel van hun marktaandeel moeten inleveren.

Als we de cijfers iets beter bekijken blijkt dat FBTO de grootste groei heeft meegemaakt, namelijk 67,5 procent.

 

Overstappers

Ruim een derde van de overstappers van 2022 zijn voor het eerst van zorgverzekeraar overgestapt sinds 8 jaar! Toch heeft ruim 64% van de consumenten sind 2014 nog nooit een overstap gemaakt van zorgmaatschappij. Socialzorg.nl verwacht echter dat dit aantal flink zal dalen omdat er een aantal grote veranderingen komen voor het nieuwe zorgseizoen.

 

Verschillende zorgpolissen

In 2022 had je de keuze uit maar liefst 60 verschillende basisverzekeringen. Dit zijn 3 meer basispolissen dan vorig jaar.

 

  • Restitutiepolis met vrije zorgkeuze nam af van 15 naar 11
  • Combinatiepolis nam toe van 5 naar 12

 

Combinatiepolis kent veel verschillen

Een combinatiepolis is een combinatie zorgverzekering tussen de restitutiepolis  en naturapolis. Je gaat dan zowel bij aangesloten als niet-aangesloten zorgverleners een vergoeding ontvangen. Let wel op als jij in 2023 gaat kiezen voor een combinatieverzekering op de totale vergoeding voor niet gecontracteerde zorg. De maximale vergoeding verschilt enorm per ziektekostenverzekeraar. Zo krijg je bij de Nationale-Nederlanden voor niet-gecontracteerde zorg vaak 100% vergoed terwijl bij andere verzekeraars soms slechts 60 procent wordt vergoed.

 

Hogere zorgpremie

De basispremie steeg gemiddeld met 43 euro, ofwel 2,8 procent. Helaas moeten wij ook dit jaar weer mededelen dat de zorgpremie voor 2023 opnieuw zal gaan stijgen. Dit komt door de aanhoudende extra hoge zorgkosten en het ouder worden van de mens. Daarentegen kun je nog steeds geld besparen door een vergelijking te maken van je zorgverzekering.

Het aantal Nederlanders met een collectieve ziektekostenpolis daalde het afgelopen jaar van 61,6 naar 59,7 procent. Zoals eerder aangegeven verwachten per 2023 dat dit aantal sterk zal afnemen. De overheid stopt namelijk met de collectiviteitskorting op de basisverzekering en zal dus minder aantrekkelijk worden voor de consumenten in het land.

DSW zorgpremie in 2023 (update)

Belangrijkste punten voor 2023

Abortus en euthanasie vergoeding bij Pro Life

5/5 – (2 stemmen)