Zoveel gaat de zorgpremie per 2025 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen om het volgende bedrag te kunnen geloven. De premie stijgt per 2024 met maar liefst 180 euro per verzekerde. Dit bedrag komt uit voorlopige berekeningen van het minesterie van Volksgezondheid (VWS).

 

De zorgpremie voor een basisverzekering bedraagt dit jaar gemiddeld 128 euro per maand. Uiteraard moet je niet vergeten dat het om voorlope berekeningen gaat met als het allemaal klopt zal per 2024 de zorgpremie dus gemiddeld 143 euro zijn. Naast de enorme stijgingen van energie- en brandstofprijzen zal de zorgverzekering per 2024 dus ook flink duurder gaan worden. Opnieuw een tegenvaller voor de meeste mensen in Nederland.

 

Hogere zorgpremie 2024

De kosten van de basisverzekering zullen dus opnieuw gaan stijgen bij de zorgverzekeringen in 2024. Wij verwachten tevens dat de aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering ook meer zullen gaan kosten in het nieuwe jaar. Mensen met een lage inkomen kunnen gecompenseerd worden via de zorgtoeslag. De grensinkomen om ook zorgtoeslag te kunnen ontvangen ligt op dit moment rond de 41.000 euro. Een gezin kan maximaal 211 euro zorgtoeslag ontvangen. Het is op dit moment nog te vroeg om te melden of de zorgtoeslag ook zal stijgen in het aankomende jaar.

 

Waarom zo duur?

Uiteraard wilt iedereen weten waarom de zorgverzekering zorgpremie zo hard moet stijgen in 2024. Er is sprake van vergrijzing op vergrijzing. De groep ouderen blijft hard groeien en deze groep wordt ook steeds ouder. Mede hierdoor blijven de zorgkosten enorm toenoemen.

 

Nominale premie 2024

De berekening die gemaakt is gaat over een zogenaamde nominale premie. De nominale premie wordt als richtlijn gebruikt door de zorgverzekeraar. Uiteraard mogen de verzekeraars zelf bepalen wat de zorgverzekering premie zal worden.

Als we kijken na de afgelopen jaren zit er zeker wel verschil in de ‘nominale premie’ en de uiteindelijke zorgpremie die we moeten gaan betalen. Zorgverzekeraars hebben enorm veel geld (miljarden) aan financiële reserves. Zorgverzekeraars zijn verplicht deze te gebruiken tijdens financiële zware tijden volgens de Europese regels.

 

Einde collectieve zorgverzekering

Heb jij op dit moment een collectieve zorgverzekering? Misschien geregeld via je werkgever of vereniging? Dan zul je per 2024 meer moeten gaan betalen voor je zorgpremie. Vanaf januari 2024 is de collectieve korting niet meer mogelijk. Er zijn enom veel Nederlanders die op dit moment een collectieve zorgverzekering hebben dus zouden moeten overstappen op een reguliere polis vanaf 2024.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.9/5 – (7 stemmen)
Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

Waar kun je aankloppen voor hulp als jij je zorgverzekering niet kunt betalen?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Dit is natuurlijk een goede zaak, want het zorgt ervoor dat…

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Wat voor typen oogzorg kun je via je zorgverzekering vergoed krijgen?

Oogzorg is een belangrijk onderdeel van je algehele gezondheid en in Nederland zijn er verschillende typen oogzorg die je via…

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

Steeds meer Nederlanders kunnen hun zorgverzekering niet betalen, wat nu?

In Nederland zijn zorgverzekeringen verplicht voor iedereen. Helaas kunnen steeds meer mensen hun zorgverzekering niet betalen door de hoge premies.…