Wanneer je slechtziend of blind bent, komen er veel extra kosten bij kijken. Gelukkig biedt je zorgverzekering vergoedingen die je kunnen helpen om de juiste hulpmiddelen en zorg te krijgen. Op deze pagina ontdek je welke vergoedingen voor blinden je kunt krijgen vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekeringen, zodat je optimaal kunt profiteren van de ondersteuning die beschikbaar is.
Vergoedingen voor blinden in de basisverzekering
De basisverzekering dekt een aantal belangrijke kosten die relevant zijn voor blinden en slechtzienden. Deze vergoedingen zijn wettelijk vastgelegd en daarom standaard opgenomen in elke basisverzekering. Hieronder lees je meer over de belangrijkste vergoedingen.
Hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden
Eén van de belangrijkste vergoedingen voor blinden via de basisverzekering zijn hulpmiddelen, zoals speciale computers, spraaksoftware, brailleleesregels en zelfs bepaalde soorten verlichting. Deze hulpmiddelen kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid van blinden. De vergoeding is niet onbeperkt! Het gaat vaak om hulpmiddelen die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van dagelijkse functies.
Houd er rekening mee dat je voor het aanvragen van deze hulpmiddelen een verwijzing van een arts nodig hebt en soms is een goedkeuring van de zorgverzekeraar nog nodig. De vergoeding wordt meestal direct geregeld met de leverancier van de hulpmiddelen, waardoor je zelf geen grote bedragen hoeft voor te schieten.
Revalidatie en begeleiding als vergoedingen voor blinden
Naast hulpmiddelen biedt de basisverzekering ook vergoeding voor revalidatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een revalidatietraject in een speciaal revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden. Hier leer je omgaan met je visuele beperking, krijg je begeleiding in het dagelijks leven en leer je technieken om zelfstandiger te worden. De revalidatie kan variëren van looptraining met een geleidehond tot oriëntatie en mobiliteitstrainingen, waarmee je veilig kunt leren bewegen in je omgeving. Deze begeleiding wordt volledig vergoed, maar opnieuw heb je vaak een verwijzing van je arts nodig om aanspraak te maken op deze vergoedingen voor blinden.
Psychologische ondersteuning
Slechtziend of blind worden kan een grote impact hebben op je mentale gezondheid. De basisverzekering vergoedt daarom psychologische zorg voor mensen die hun zicht hebben verloren of een visuele beperking hebben. Deze psychologische hulp kan bestaan uit individuele gesprekken, groepstherapieën of begeleiding van een maatschappelijk werker. Psychologische zorg via de basisverzekering wordt meestal vergoed vanuit het zogenaamde ‘basis GGZ’, maar let op dat er vaak wel een eigen risico geldt. Bij langdurige psychische problemen kan er soms extra zorg nodig zijn, waarvoor aanvullende vergoedingen beschikbaar zijn.
Aanvullende zorgverzekering voor blinden: wat zijn de mogelijkheden?
Naast de basisverzekering kun je ook via aanvullende verzekeringen aanspraak maken op extra vergoedingen voor blinden. Deze aanvullende dekkingen verschillen per zorgverzekeraar en pakket, maar hieronder zijn een paar voorbeelden van vergoedingen die vaak voorkomen op een rijtje gezet.
Een vergoeding voor speciale brillen en lenzen
Hoewel veel hulpmiddelen vanuit de basisverzekering worden vergoed, vallen speciale brillen en lenzen daar vaak buiten. Als je een visuele beperking hebt, kan een speciale bril of lens soms nog een beetje verbetering brengen in het zicht. Deze kosten worden dan vaak (deels) vergoed via een aanvullende verzekering. Dit geldt ook voor brillen en lenzen die specifiek zijn ontwikkeld voor mensen met een ernstige oogafwijking.
Vergoedingen voor alternatieve behandelingen
Sommige mensen vinden het fijn om alternatieve behandelingen te ondergaan zoals acupunctuur of mindfulness voor het omgaan met stress en pijnklachten die kunnen ontstaan door de beperking. Een aanvullende verzekering biedt in veel gevallen een vergoeding voor deze behandelingen. Het gaat meestal om een maximaal bedrag per jaar. Dus het is slim om vooraf na te gaan of je specifieke alternatieve therapie onder de dekking valt.
Fysiotherapie voor blinden als vergoedingen voor blinden
Wanneer je slechtziend of blind bent, kun je door verminderde mobiliteit vaker fysieke klachten krijgen, zoals spierpijn of problemen met je houding. Fysiotherapie kan dan uitkomst bieden en wordt soms vergoed via de aanvullende verzekering. In sommige gevallen kan de zorgverzekeraar fysiotherapie opnemen als onderdeel van een revalidatietraject, waardoor de kosten gedekt worden. Het is aan te raden om bij je zorgverzekeraar te informeren naar een aanvullende verzekering die specifieke fysiotherapie dekt voor mensen met een visuele beperking.
Vergoedingen voor blinden voor vervoer naar zorgafspraken
Voor mensen die blind zijn, is vervoer naar medische afspraken soms een uitdaging. De basisverzekering biedt in bepaalde situaties een vergoeding voor ziekenvervoer, maar dit geldt meestal voor vervoer naar ziekenhuizen en specialistische zorg. In een aanvullende verzekering kun je soms ook een vergoeding krijgen voor het vervoer naar andere zorgverleners, zoals de optometrist of fysiotherapeut. Zorgverzekeraars hebben hiervoor vaak samenwerkingen met taxi- en vervoersbedrijven. Informeer dus goed of en hoe je van deze dienst gebruik kunt maken en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.
Tips om het meeste uit je zorgverzekering te halen
Hier nog wat extra tips om je zorgverzekering voor jou aan het werk te zetten!
– Vergelijk aanvullende verzekeringen: Niet elke aanvullende verzekering biedt evenveel dekking voor vergoedingen voor blinden. Het is daarom verstandig om verzekeringen te vergelijken, vooral op het gebied van hulpmiddelen en fysiotherapie.
– Raadpleeg een gespecialiseerde adviseur: Voor mensen met een visuele beperking kan het aan te raden zijn om een zorgadviseur te raadplegen. Deze kan je helpen om de juiste verzekering en aanvullende opties te kiezen die passen bij jouw specifieke behoeften.
– Gebruik een PGB voor extra zorgbehoeften: In sommige gevallen kun je een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen. Dit budget kun je gebruiken voor persoonlijke begeleiding, hulpmiddelen of andere noodzakelijke ondersteuning die niet direct door de zorgverzekering wordt gedekt.
– Let op het eigen risico: De meeste vergoedingen voor blinden vanuit de basisverzekering vallen onder het eigen risico. Zorg dus dat je hier rekening mee houdt in je planning.