Restitutiepolis schaarser en duurder in 2024

restitutiepolissen

Een volledige vrije zorgkeuze is steeds moeilijker om te krijgen met je zorgverzekering. Het aanbod restitutiepolissen met volledige vrije zorgkeuze zorgverleners worden steeds schaarser. Naast dit kost de restitutiepolis ook enorm veel meer maandelijkse premie dan een reguliere zorgverzekering. De volledige vrije zorgkeuze komt hierdoor verder onder druk te liggen.

 

Minder aanbod

Per 1 januari 2024 zijn er nog maar 16 zorgverzekeraars die een restitutiepolis in het assortiment hebben opgenomen. Vorig jaar waren dit nog 19 verzekeraars. Onlangs is het ook bekend geworden dat volgend jaar (per 2024) OHRA, Nationale Nederlanden en Zorg en Zekerheid stoppen met hun restitutieverzekeringen.

 

Met name mensen die gebruik maken van zorgverleners binnen de GGZ en wijkverpleging worden getroffen door het minder aanbod. De zorgkosten worden voor hen niet meer volledig vergoed als er gebruik wordt gemaakt van niet-gecontracteerde zorg.

 

Vorig jaar stopten ook al een flink aantal verzekeraars in Nederland met het aanbieden van de vrije zorgkeuze polis. Dit waren destijds onder andere ONVZ, PNOzorg, ProLife en De Friesland.

 

 

Premies blijven stijgen

Naar verhouding worden de restitutiepolissen steeds duurder in Nederland. Het aanbod neemt af en de premies blijven ieder jaar (behoorlijk) stijgen. Volgend jaar zal het een en ander blijven veranderen aan de vrije zorgkeuze polis. Het totale prijsverschilt bedraagt 203 euro in 2024 (17 euro per maand). Uit onderzoek van de redactie blijkt dat inderdaad de restitutiepolis premie de laatste jaren veel meer stijgt in vergelijking met de naturapolis.

 

Goedkoopste restitutieverzekering

Wie nog een andere zorgverzekering gaat kiezen en een restitutiepolis wilt afsluiten hebben wij een overzicht voor je gemaakt. In deze top 5 restitutiepolissen zie je direct welke verzekeraar een restitutiepolis aanbied met de laagste zorgpremie voor 2024.

 

  1.  FBTO: € 132,95
  2.  Stad Holland: € 133,00
  3. United Consumers: 135,28
  4. PMA: € 136,56
  5. ZEKUR: € 136,70

 

Kiezen tot 31 december

Je hebt nog tot en met 31 december de tijd om een overstap te maken naar een andere zorgverzekering. Tot die tijd kun je dus geheel vrijblijvend zorgverzekeringen vergelijken op Socialzorg. Bedenk tijdens het kiezen waar je nieuwe polis aan moet voldoen. Is de vrije zorgkeuze echt zo belangrijk voor jou? Of wil je liever een naturapolis afsluiten met lagere zorgpremie. Kijk goed naar je eigen zorgbehoeften en stap over wanneer ook jij kunt besparen op je zorgkosten.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Beoordelingen post
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…