Drie nieuwe medicijnen tegen chronische migraine in basisverzekering

Als het aan Zorginstituut Nederland ligt komen er in 2024 drie nieuwe medicijnen in het basispakket tegen chronische migraine. ZN adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk over opname van nieuwe medicatie en behandelingen in de basisverzekering van 2024. 

 

Drie medicijnen tegen migraine; Erenumab, Fremanezumab en Galcanezumab krijgen een positief advies van ZN. Deze geneesmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om chronische migraine tegen te gaan en te voorkomen. Ongeveer 2.700 / 3.600 mensen in Nederland zouden in aanmerking komen voor de remers. 

Welke voorwaarden gelden er?

Voorlopig geldt deze nieuwe vergoeding voor patiënten met minimaal 15 hoofdpijndagen per maand, waarvan acht met migraine. Ook is het een belangrijk dat andere medicatie niet effectief gebleken is. Tot slot zou er gestopt moeten worden met nieuwe geneesmiddelen als deze niet  voldoende werken. 

Kosten

De kosten zijn er hoog. Op dit moment zouden de medicatie zo’n 6.000 euro per patiënt per jaar kosten. Over dit bedrag moet wel eerst een eigen risico van 385 euro betaald worden.

 

Zorgverzekeraars en Zorgverleners in Nederland moeten samen afspraken gaan maken over gepast gebruik van de middelen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.7/5 – (3 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…