Drie nieuwe medicijnen tegen chronische migraine in basisverzekering

Als het aan Zorginstituut Nederland ligt komen er in 2022 drie nieuwe medicijnen in het basispakket tegen chronische migraine. ZN adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk over opname van nieuwe medicatie en behandelingen in de basisverzekering van 2022. 

 

Drie medicijnen tegen migraine; Erenumab, Fremanezumab en Galcanezumab krijgen een positief advies van ZN. Deze geneesmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om chronische migraine tegen te gaan en te voorkomen. Ongeveer 2.700 / 3.600 mensen in Nederland zouden in aanmerking komen voor de remers. 

Welke voorwaarden gelden er?

Voorlopig geldt deze nieuwe vergoeding voor patiënten met minimaal 15 hoofdpijndagen per maand, waarvan acht met migraine. Ook is het een belangrijk dat andere medicatie niet effectief gebleken is. Tot slot zou er gestopt moeten worden met nieuwe geneesmiddelen als deze niet  voldoende werken. 

Kosten

De kosten zijn er hoog. Op dit moment zouden de medicatie zo’n 6.000 euro per patiënt per jaar kosten. Over dit bedrag moet wel eerst een eigen risico van 385 euro betaald worden.

 

Zorgverzekeraars en Zorgverleners in Nederland moeten samen afspraken gaan maken over gepast gebruik van de middelen.

DSW zorgpremie in 2023 (update)

Belangrijkste punten voor 2023

Abortus en euthanasie vergoeding bij Pro Life

4.7/5 – (3 stemmen)