18 jaar? Tijd voor een eigen zorgverzekering!

Ben je eindelijk 18 jaar geworden? Dan is het tijd om over je zorgverzekering na te gaan denken. Veel jongeren kiezen een zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar als waar hun ouders verzekerd zijn. Toch is het vaak voordeliger om zelf opzoek te gaan naar een passende verzekering. Als 18 jarige maak je vaak weinig tot geen zorgkosten dus een goedkopere zorgverzekering is dan wat je nodig hebt. 

18 jaar zorgverzekering kiezen

Gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd in de zorgverzekering van één van de ouders. Nu je 18 jaar bent geworden kun je je eigen zorgverzekering kiezen. Je gaat dus vanaf nu. je eigen premie betalen. Ben je midden in het jaar 18 jaar geworden? Dan kan je gelijk overstappen. Je nieuwe 18 jaar zorgverzekering gaat dan de eerste van de volgende maand in.

Waarom vergelijken?

Je kan kiezen om dezelfde zorgverzekering te kiezen als je ouders, dit is echter niet verplicht. De kans is aanwezig dat je voor vergoedingen gaat betalen die je helemaal niet nodig hebt of gaat gebruiken. Denk aan vergoedingen voor tijdens de zwangerschap, kunstgebit of hoortoestellen. Hier ga jij als 18 jarige vast geen gebruik van maken en dan wil je hier ook niet voor gaan betalen. Het is ook mogelijk dat je andere vergoedingen wilt hebben, daarom is het zorgverzekering vergelijken belangrijk. Jongeren hebben andere zorgwensen en via Socialzorg vergelijk je op basis van jouw persoonlijke situatie.

Voor het eerst overstappen als 18 jarige

Het overstappen van zorgverzekering hoeft niet moeilijk te zijn. Belangrijk is om zelf een idee te hebben waar je voor verzekerd wilt zijn in het nieuwe jaar. Het is eenvoudig en leuk omdat je natuurlijk geld gaat besparen. Bij Socialzorg bepaal je volledig zelf met behulp van filters wat jij in jouw 18 jaar zorgverzekering wilt hebben. Zorg van de huisarts en het ziekenhuis wordt vergoed vanuit de basisverzekering. En die is bij elke verzekeraar exact hetzelfde. De uiteindelijke premie die je per maand gaat betalen verschilt wel.

Tips zorgverzekering voor jongeren vergelijken

Er zijn een aantal handige tips die je kunt toepassen tijdens het vergelijken van jongeren zorgverzekeringen. Hierdoor is het voor jou eenvoudiger om een passende polis te vinden en te besparen.

1. Welke zorg heb je nodig

Veel jongeren die net 18 jaar zijn geworden kiezen vaak alleen voor een basisverzekering. Je bent dan verzekerd voor alle noodzakelijke zorg. Wil je toch extra verzekerd zijn? Dan is een aanvullende zorgverzekering een optie. Hierin zitten vaak vergoedingen voor fysiotherapie, lenzen en anticonceptiva.

2. Het eigen risico verhogen

Ben je gezond en verwacht jij eigenlijk geen zorgkosten? Overweeg dan om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Zorg die wordt vergoed vanuit je basispolis komt vaak met het eigen risico. Je hoeft alleen het eigen risico te betalen als je gebruik maakt van deze zorg. Door het eigen risico te gaan verhogen krijg je een mooie extra korting op je premie.

3. Vergeet de zorgtoeslag niet!

Jongeren en 18 jarige verdienen meestel geen € 30.481 per jaar. Vraag daarom je zorgtoeslag aan! Hiermee kan je vaak een groot gedeelte van je zorgpremie betalen.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.9/5 – (8 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…