Aangezichtspijn

aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn is er sprake van felle pijnscheuten in het gezicht. Het stekende gevoel kan op alle plaatsen in het gezicht voorkomen en kan enkele seconden tot minutenlang aanhouden. Aangezichtspijn is een vorm van zenuwpijn. De pijnscheuten worden vaak uitgelokt door prikkels, zoals bewegen (kauwen), aanraking, kou of warmte. Deze aandoening kan op alle leeftijden ontstaan, hoewel mensen tussen de 50 en 70 jaar het vaakst lijken te worden getroffen.

Symptomen aangezichtspijn

Zenuwpijn in het gezicht kan verschillende klachten geven. De pijn komt aanvalsgewijs in scheuten of steken, meestal aan een kant van het gezicht. De aangezichtspijn klachten die het meest genoemd worden bij deze aandoening zijn:

  • Branderige pijn;
  • Het gevoel van een elektrische schok;
  • Stekende, prikkende pijn.

Tussen de pijnscheuten door zijn er meestal geen klachten. Aangezichtspijn symptomen kunnen soms voor een (langere) periode verdwijnen, om daarna weer terug te komen. Sommige patiënten hebben echter chronisch pijn.

 

Oorzaken aangezichtspijn

Aangezichtspijn wordt veroorzaakt door een geïrriteerde of beschadigde zenuw. De gevoelszenuwen in het gezicht zijn vertakkingen van de nervus trigeminus, de vijfde hersenzenuw. Deze vertakkingen zijn gekoppeld aan verschillende delen van het gezicht:

  • Vertakking 1: voorhoofd en ogen
  • Vertakking 2: wang, neus, bijholtes, bovenkaak, bovengebit
  • Vertakking 3: kin, onderkaak, ondergebit, tong.

De plaats van de aangezichtspijn hangt dus af van welke vertakking is aangetast. De aangezichtspijn oorzaak ligt meestal in een adertje dat dicht langs de zenuw loopt. Door het kloppende bloedvat wordt de zenuw overgevoelig, waardoor de geringste prikkel al kan zorgen voor scherpe pijn. Andere mogelijke aangezichtspijn oorzaken zijn een tandheelkundige behandeling, knarsetanden of aandoeningen in het keel-, neus- en oorgebied.

 

Behandeling aangezichtspijn

Voordat een arts overgaat tot een aangezichtspijn behandeling, zullen eerst andere mogelijke oorzaken voor de pijn, zoals een ontstoken wortelkanaal, bijholteontsteking of migraine, worden uitgesloten. Als er daadwerkelijk sprake is van aangezichtspijn, zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Medicijnen: geneesmiddelen die de prikkeloverdracht remmen, zoals anti-epileptica, kunnen helpen om de aangetaste gezichtszenuw minder gevoelig te maken. Deze behandeling voor aangezichtspijn helpt niet bij iedereen;
  • Operatie (microvasculaire decompressieoperatie): bij deze ingreep wordt via een opening in de schedel het bloedvat van de geïrriteerde zenuw gescheiden. Deze operatie is behoorlijk ingrijpend en wordt daarom zelden toegepast bij oudere mensen;
  • Doorsnijden van de zenuwtak: Dit gebeurt via een sneetje boven de wenkbrauw of achter de bovenlip. Deze aangezichtspijn behandeling is minder geschikt voor pijnklachten in de onderste helft van het gezicht (veroorzaakt door de derde zenuwvertakking).
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.7/5 – (3 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2025 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…