Wijziging ontheemden zorgverzekering Oekraïne

De zorgverzekering ontheemden Oekraïne gaat op de schop. Dit is te lezen in een persbericht vanuit de Rijksoverheid. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft Nederland op dit moment 60.000 ontheemden in het land. Dat het niet overal en altijd even soepel verloopt weet inmiddels iedereen. Naast grote uitdagingen moet er ook goed gekeken worden naar de gezondheidszorg. Per 1 juli 2024 treedt de Regeling Medische Zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. In de praktijk gaat het makkelijker worden voor zorgverleners in Nederland om declaraties in te dienen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

 

Verzekeringsplicht vervalt vanaf 1 augustus voor werkende ontheemden

Voor ontheemden die werken geldt er een verzekeringsplicht zolang zij werkzaam zijn. Omdat er vaak met ‘kortlopende’ arbeidscontracten gewerkt wordt is er besloten dat zolang zij onder de EU Beschermingsrichtlijn vallen, de verzekeringsplicht vanaf 1 augustus 2024 niet wordt gehandhaafd.

 

In de praktijk gaat dat betekenen dat werkende ontheemden vanaf 1 augustus geen zorgverzekering meer hoeven te nemen. Deze groep mensen vallen dan onder de Regeling Medische Zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Zorgverzekeraars in Nederland beëindigen hierdoor de afgesloten zorgverzekering per 1 augustus.

 

Officiële brief

Ieder persoon die hier mee te maken heeft gaat een officiële brief ontvangen met alle informatie over deze regeling. Personen krijgen echter wel een optie om de huidige gekozen zorgverzekering te behouden. Dit is eigenlijk niet slim om te doen omdat de RMO geen premie betaald hoeft te worden en de RMO is ruimer gevuld met vergoedingen dan de reguliere basisverzekering.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.8/5 – (5 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…