Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Wanneer je van plan bent om een zorgverzekering af te sluiten, stuit je gegarandeerd op deze twee begrippen: de naturapolis en de restitutiepolis. Tussen deze twee polissen zitten een aantal grote verschillen, die goed zijn om te benoemen. Op deze manier kun je namelijk pas écht de zorgverzekering afsluiten die bij jou past. Hieronder praten we je bij.

Dit is de restitutiepolis

Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je mag in de meeste gevallen zelf weten naar welke zorgverlener jij wil. Check van tevoren wel of jouw gewenste zorgverlener daadwerkelijk wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer jouw gewenste zorgverlener bijvoorbeeld een stuk duurder uitvalt dan de reguliere zorg, kan het zijn dat de kosten niet volledig worden vergoed.

Ook de wijze waarop zorgkosten worden gedeclareerd kan anders zijn. Soms moet je namelijk eerst de zorgkosten zelf voorschieten voordat de kosten kunnen worden gedeclareerd. Dit geldt vaak voor een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekering geen contract heeft. Bij hoge zorgkosten is dit overigens vaak niet het geval; dan wordt de rekening meteen betaald door de zorgverzekeraar.

Dit is de naturapolis

Een naturapolis is meestal goedkoper dan de restitutiepolis. Dit komt omdat je bij de naturapolis geen vrije zorgkeuze hebt: je mag dus niet zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. De zorgverzekeraar vergoedt namelijk alleen de zorg bij een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. Als je tóch liever naar een zorgverlener wil zonder contract, krijg je vaak een deel van de zorgkosten vergoed. In enkele gevallen wordt de zorg helemaal niet vergoed. Het is dus belangrijk om van tevoren te checken met welke zorgverleners jouw toekomstige zorgverzekeraar een contract heeft. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bij een naturapolis worden de zorgkosten vaak meteen betaald door de zorgverzekeraar. Dit geldt vaak voor de zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft.

Wat is de beste keuze?

Het moge dus duidelijk zijn dat er een boel verschillen zitten tussen de natura- en restitutiepolis. Bij de naturapolis heb je geen vrije zorgkeuze, maar betaal je vaak wel minder premie. Bij een restitutiepolis heb je wel vrije zorgkeuze en deze premie valt meestal hoger uit. Om erachter te komen welke zorgverzekering het beste bij jou past, is door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergelijk zorgverzekeringen op basis van de polis, de premie en de gecontracteerde zorgverleners. Je kunt dit eenvoudig vergelijken door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Zo is jouw keuze binnen no time gemaakt.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
5/5 – (1 stemmen)
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2025 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…