Zorgverzekering regelen 2024

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om je eigen zorgverzekering te regelen. Je bent niet meer automatisch met je ouders meeverzekerd en iedere Nederlander is verplicht een eigen verzekering af te sluiten. Als je geen verzekering hebt afgesloten dan kan dit een enorme boete opleveren naast natuurlijk het feit dat je een groot risico loopt. Als je zorgverzekering geregeld is dan loopt deze altijd tot 1 januari.

 

Het maakt hierbij niet uit of je in maart 18 bent geworden of in december. Voor de periode tot 1 januari dien je per direct een verzekering af te sluiten. Daarna wordt je verzekering automatisch met een jaar verlengt. Aan het einde van het jaar kan je eventueel overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit dient voor 1 januari te gebeuren anders zit je opnieuw weer een jaar vast aan je verzekering.

 

Een basisverzekering regelen

In Nederland is in principe alleen de basisverzekering verplicht. Je bent dus niet verplicht om jezelf aanvullend te verzekeren tenzij dit nodig is vanwege bepaalde zorg. De overheid bepaalt wat er precies in het zorgpakket zit. Dit pakket wordt ieder jaar weer opnieuw samengesteld. Als je bepaalde zorg toch binnen het pakket wilt hebben dan kan je jezelf hiervoor aanvullend verzekeren. Ondanks dat de basisverzekering voor iedereen hetzelfde is wil de maandpremie wel verschillend zijn. Het is dus belangrijk om deze zorgverzekering goed te vergelijken met andere verzekeringen.

 

Naturapolis of restitutiepolis bij een zorgverzekering

Als je een verzekering gaat regelen dan kom je al snel in aanraking met de termen naturapolis of restitutiepolis. Beide verzekeringen contracteren zelf hun eigen zorgverleners. Bij een naturapolis is het alleen mogelijk om naar de hulpverleners te gaan die zijn aangesloten bij de zorgverzekering. Als je naar een andere hulpverlener gaat dan moet je een deel van de kosten zelf betalen. Bij een restitutiepolis worden met alle hulpverleners afspraken gemaakt. Je komt dus nooit een ziekenhuis tegen die niet is aangesloten bij je zorgverzekeraar.

 

Aanvullend eigen risico

Bij een zorgverzekering regelen krijg je vaak de vraag of je ook een aanvullend eigen risico wil hebben. Standaard is in 2024 het eigen risico € 385 dit is het bedrag dat je zelf eerst moet betalen voordat je zorgverzekeraar de kosten dekt. Maar als je bijna nooit ziek bent dan kan je ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885. In ruil voor een verhoging van het eigen risico wordt je maandpremie een stuk lager. Dit komt doordat je meer zorg zelf betaalt, waardoor de zorgverzekering extra geld overhoudt. Dit geld krijg je weer terug in de vorm van een premieverlaging.

 

Als je een zorgverzekering gaat regelen dan is het een overweging waard om een aanvullend eigen risico af te sluiten. Vooral als je bijna nooit medische hulp nodig hebt dat binnen het eigen risico valt. Een bezoekje aan de dokter kost namelijk geen eigen risico en als je een antibiotica krijgt dan was dit normaal ook binnen de € 385 gebleven. Het is dus een overweging waard om zo veel geld te besparen met een aanvullend eigen risico.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Beoordelingen post
In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

In Nederland zijn er zo’n 1.5 miljoen doven en slechthorenden: wanneer moet ik mijn gehoor testen?

Gehoorverlies komt vaker voor dan je denkt. Het sluimert, het groeit geleidelijk en voordat je het weet, beïnvloedt het je…

Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…