Wilt u een goedkope zorgverzekering? Vergelijk makkelijk en snel online. Lees meer

Zoveel gaat de zorgpremie per 2023 omhoog (verwachting)

zorgpremie per 2023 duurder

Zoals ieder jaar zal per 2023 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen om het volgende bedrag te kunnen geloven. De premie stijgt per 2023 met maar liefst 180 euro per verzekerde. Dit bedrag komt uit voorlopige berekeningen van het minesterie van Volksgezondheid (VWS).

 

De zorgpremie voor een basisverzekering bedraagt dit jaar gemiddeld 128 euro per maand. Uiteraard moet je niet vergeten dat het om voorlope berekeningen gaat met als het allemaal klopt zal per 2023 de zorgpremie dus gemiddeld 143 euro zijn. Naast de enorme stijgingen van energie- en brandstofprijzen zal de zorgverzekering per 2023 dus ook flink duurder gaan worden. Opnieuw een tegenvaller voor de meeste mensen in Nederland.

 

Hogere zorgpremie 2023

De kosten van de basisverzekering zullen dus opnieuw gaan stijgen bij de zorgverzekeringen in 2023. Wij verwachten tevens dat de aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering ook meer zullen gaan kosten in het nieuwe jaar. Mensen met een lage inkomen kunnen gecompenseerd worden via de zorgtoeslag. De grensinkomen om ook zorgtoeslag te kunnen ontvangen ligt op dit moment rond de 41.000 euro. Een gezin kan maximaal 211 euro zorgtoeslag ontvangen. Het is op dit moment nog te vroeg om te melden of de zorgtoeslag ook zal stijgen in het aankomende jaar.

 

Waarom zo duur?

Uiteraard wilt iedereen weten waarom de zorgverzekering zorgpremie zo hard moet stijgen in 2023. Er is sprake van vergrijzing op vergrijzing. De groep ouderen blijft hard groeien en deze groep wordt ook steeds ouder. Mede hierdoor blijven de zorgkosten enorm toenoemen.

 

Nominale premie 2023

De berekening die gemaakt is gaat over een zogenaamde nominale premie. De nominale premie wordt als richtlijn gebruikt door de zorgverzekeraar. Uiteraard mogen de verzekeraars zelf bepalen wat de zorgverzekering premie zal worden.

Als we kijken na de afgelopen jaren zit er zeker wel verschil in de ‘nominale premie’ en de uiteindelijke zorgpremie die we moeten gaan betalen. Zorgverzekeraars hebben enorm veel geld (miljarden) aan financiële reserves. Zorgverzekeraars zijn verplicht deze te gebruiken tijdens financiële zware tijden volgens de Europese regels.

 

Einde collectieve zorgverzekering

Heb jij op dit moment een collectieve zorgverzekering? Misschien geregeld via je werkgever of vereniging? Dan zul je per 2023 meer moeten gaan betalen voor je zorgpremie. Vanaf januari 2023 is de collectieve korting niet meer mogelijk. Er zijn enom veel Nederlanders die op dit moment een collectieve zorgverzekering hebben dus zouden moeten overstappen op een reguliere polis vanaf 2023.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.9/5 – (7 stemmen)
Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Het grote overstappen wat betreft de zorgverzekering is weer begonnen. Je kunt tot en met 31 december 23.59 uur kiezen…

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Wanneer je van plan bent om een zorgverzekering af te sluiten, stuit je gegarandeerd op deze twee begrippen: de naturapolis…

Allergie luchtreinigers:  Werken ze echt?

Allergie luchtreinigers: Werken ze echt?

Heeft u last van allergieën?  Dan ben je misschien altijd op zoek naar manieren om je symptomen te behandelen of…