Vitamine D straks misschien niet langer meer vergoed

vitamine d vergoeding

Zorginstituut Nederland Nederland stelt in een advies aan de minister van VWS dat Vitamine D supplementen met een hoge sterkte uit het basispakket mag worden gehaald.

 

Wanneer dit advies overgenomen gaat worden zal er een besparing van ruim 129 miljoen euro per jaar gerealiseerd worden. DIt zijn namelijk de totale zorgkosten per jaar voor mensen die nu een vergoeding krijgen voor Vitamine D. Op dit moment krijgen ruim 1.5 miljoen Nederlanders Vitamine op recept en dat zal dus betekenen dat zij zelf de kosten moeten dragen.

 

Vitamine D met een ‘lage dosering’ wordt al sinds 2019 niet meer vergoed vanuit het basispakket in je zorgverzekering.

 

Extra kosten per jaar

Volgens Zorginstituut Nederland kan iedereen die nu Vitamine D op recept met een hoge dosering neemt, ook de middelen kan kopen in een drogist. Iedereen die een lage of hoge dosering vitamine D zou dit dus zelf moeten betalen.

 

Mensen die een hoge Vitamine D dosering nemen zouden op jaarbasis maximaal 25 euro duurder uit zijn. Tenzij de gebruikers het eigen risico niet opmaakt. Wanneer deze vergoeding gaat verdwijnen uit de basisverzekering kan dit voor onrust zorgen.

 

129 miljoen besparing

De werking van Vitamine D staat vast, het werkt. Maar de totale zorgkosten blijven stijgen in Nederland en het geld dat hieraan besteed kan worden is niet onbeperkt.  Daardoor moet het Zorginstituut Nederland soms lastige keuzes maken.

 

De schatkist kan op een flinke besparing rekenen door vitamin D te schrappen uit het basispakket in 2024. Volgens berekenen zal dit ongeveer 129 miljoen euro zijn per jaar. De totale kosten per jaar die vitamine op recept gebruikt is 80 euro per jaar.

 

Deze kosten zijn hoger omdat prijzen ook hoger liggen dan in de vrije verkoop (drogist). Dit geldt voor zowel de prijs van vitamine D als voor de kosten die gemaakt (moeten) worden door de apotheek zelf.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
5/5 – (2 stemmen)
Extra bijbetalen voor medicijnen

Extra bijbetalen voor medicijnen

Veel Nederlanders moeten op zeer korte termijn meer bijbetalen voor hun medicijnen. Dit zal gebeuren wanneer het huidige geneesmiddelen vergoedingssysteem…

Zoveel gaat de zorgpremie per 2024 omhoog (verwachting)

Zoals ieder jaar zal per 2024 opnieuw de zorgpremie stijgen. Toch moesten wij even twee keer knipperen met onze ogen…

Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees

Wat is teruggetrokken tandvlees? Terugtrekkend tandvlees, ook wel gingivarecessie genoemd, is een bekend probleem. Teruggetrokken tandvlees hoort bij het ouder…