Wilt u een goedkope zorgverzekering? Vergelijk makkelijk en snel online. Lees meer

Minder vergoeding vanuit naturapolis in 2023

naturapolis-vergoeding-2023

Zorgverzekeraars in Nederland gaan misschien per 2023 minder vergoeden als je kiest voor een ‘naturapolis’. Er ligt namelijk een conceptversie op tafel van het intergraal zorgakkoord. Of het daadwerkelijk wordt aangenomen moet nog blijken. Als daadwerkelijk de naturapolis vergoedingen per 2023 worden ingeperkt zal dit bijna iedereen in Nederland raken. Ruim 90% van de Nederlanders (vanaf 18 jaar) heeft namelijk een natura zorgverzekering. Consumenten die een restitutiepolis hebben (10%) blijft echter buiten schot. 

Zorgaanbieder kiezen

De naturapolis die wij op dit moment kennen geeft vergoedingen voor gecontracteerde zorg en niet-gecontracteerde zorg. De huidige regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geven echter geen concrete percentages of bedragen die de consument krijgt aan vergoedingen. 

 

In de praktijk krijg je met een natura verzekering tot maximaal 75% vergoed bij niet aangelsoten zorgaanbieders. Er zijn ook de ‘goedkopere zorgverzekeringen’ die een lager percentage hanteren van bijvoorbeeld 50 of 60 procent. De overige percentage zijn voor eigen rekening. 

Geen vergoeding per 2023?

Als het ‘conceptvoorstel’ wordt aangenomen krijg je per 2023 dus geen vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Je wordt dus verplicht om te kijken of zorgverleners een ‘contract’ hebben met je zorgverzekeraar. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je precies nagaan wie zijn aangesloten. Het is dus daarom slim om alvast te kijken of jouw zorgverlener is aangesloten.

In het voorstel mag de zorgverzekeraar per 2023 volledig zelf bepalen hoe hoog de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg zal zijn. Het is dus mogelijk dat je de volledige zorgnote moet betalen als de zorgaanbieder niet is aangesloten.

Socialzorg.nl

Consumenten worden hiermee dus bijna verplicht om naar uitsluitend zorgaanbieders te gaan voor een behandeling die prijsafspraken heeft met de verzekeraar. De reden van dit voorstel is om de torenhoge zorguitgaven te drukken.

Zorg op maat

Het is belangrijk om nogmaals te vermelden dat het een ‘conceptversie’ gaat en er nog geen zekerheid is te zeggen of het wordt aangenomen. Zorgverzekeraars in Nederland zijn van mening dat consumenten alleen passende zorg krijgen bij zorgverleners die prijsafspraken hebben gemaakt. Zorgaanbieders zonder contract zouden namelijk niet voldoen aan de ‘hoge eisen’ voor passende zorg en daarom niet of minder vergoed moeten gaan worden per 2023. Wij vinden het echter niet helemaal eerlijk als dit daadwerkelijk het geval zou zijn. Een verzekeraar kan namelijk moeilijk of helemaal niet een goed beeld krijgen van de totale kwaliteit van de zorgverlener of een relatie tussen verlener en patient. 

Niet eelijk voor zorgverleners

Niet alleen consumenten kunnen het dupe worden als dit de realiteit zal worden maar ook zorgverleners. Er is dadelijk geen onderhandeling meer mogelijk tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar wanneer er niet getekend gaat worden. 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.7/5 – (4 stemmen)
Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Het grote overstappen wat betreft de zorgverzekering is weer begonnen. Je kunt tot en met 31 december 23.59 uur kiezen…

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Wanneer je van plan bent om een zorgverzekering af te sluiten, stuit je gegarandeerd op deze twee begrippen: de naturapolis…

Allergie luchtreinigers:  Werken ze echt?

Allergie luchtreinigers: Werken ze echt?

Heeft u last van allergieën?  Dan ben je misschien altijd op zoek naar manieren om je symptomen te behandelen of…