Wilt u een goedkope zorgverzekering? Vergelijk makkelijk en snel online. Lees meer

Je basisverzekering in 2023

basisverzekering 2023

Iedere Nederlander is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. De maandpremie die je gaat betalen voor de zorgverzekering wordt ieder jaar opnieuw bepaalt. Toch kunnen er kleine verschillen in de premie zitten tussen de zorgverzekeraars. Het is dus slim om zelfs de basis zorgverzekering te vergelijken. De inhoud van het pakket wordt ieder jaar door de regering vastgesteld. Je vind hier dus geen verschillen in tenzij je natuurlijk een aanvullende zorgverzekering afsluit. In het basispakket zit de belangrijkste medische hulp die je nodig hebt. Ieder jaar wordt hier wel zorg aan toegevoegd of vervangen.

 

Vergoedingen basisverzekering in 2023

De inhoud van de basis zorgverzekering is per jaar verschillend. Een lijstje met voorbeelden van zorg in de basis verzekering zit hebben we hier op een rijtje:

 

 • Geneeskundige zorg
 • Tandarts tot 18 jaar
 • Een verblijf in het ziekenhuis
 • Zorg in het buitenland mits dit in Nederland ook vergoed wordt
 • Medicijnen
 • Psychische zorg voor volwassenen
 • Ziekenvervoer zoals met de ambulance
 • Kraamhulp
 • Speciale hulpmiddelen voor revalidatie of behandeling
 • Paramedische zorg

 

Let op. Het basis pakket is kan anders zijn dan het bovenstaande lijstje.

 

Uiteraard is er misschien zorg die je nodig hebt, maar niet verzekerd is in het basispakket. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe bril of fysiotherapie. Het is wel mogelijk om hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Met een aanvullende zorgverzekering ben je wel verzekerd voor aanvullende zorg. Alleen wordt de maandpremie wel verhoogd. Het is dus even een afweging of de extra maandpremie de moeite waard is of dat je de kosten misschien beter zelf kan betalen.

 

Eigen risico zorgverzekering

Bovenop de zorgverzekering wordt een eigen risico berekend. Dit eigen risico is voor iedereen in Nederland verplicht. Het bedrag voor 2022 is vastgesteld op minimaal € 385. Alle zorg die verleend wordt door de huisarts valt niet onder het eigen risico. De rest van de zorgkosten dien je eerst zelf te betalen tot het eigen risico op is. Als je nooit ziek bent dan zal je waarschijnlijk geen eigen risico betalen. Daarnaast mag je best ziek worden en een bezoek brengen aan de huisarts. Dit kost namelijk geen eigen risico. Mocht je echt bijna nooit ziek zijn dan kan je overwegen om het eigen risico te verhogen. Door het eigen risico te verhogen betaal je iets meer als je medische hulp nodig hebt in bijvoorbeeld het ziekenhuis. In ruil daarvoor wordt de maandpremie aanzienlijk verlaagd. De kans is groot dat je nooit gebruik gaat maken van het extra eigen risico als je bijna nooit ziek bent. Je hebt zo dus een aardige besparing verdiend die kan oplopen tot wel € 200 premie korting per jaar.

 

Zorgtoeslag

Als je 18 jaar of ouder bent dan heb je recht op zorgtoeslag afhankelijk van je inkomen. Mocht je inkomen op een bepaalt niveau liggen dan wordt je toeslag lager en soms zelfs afgeschaft. De zorgtoeslag dekt een groot gedeelte van de kosten bij een basis zorgverzekering. Studenten hebben vaak recht op de volledige toeslag en door hun eigen risico vrijwillig te verhogen kunnen ze zelfs geld overhouden.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.7/5 – (4 stemmen)
Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Ook in het nieuwe jaar krijg je toch 30 procent korting bij de collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden

Het grote overstappen wat betreft de zorgverzekering is weer begonnen. Je kunt tot en met 31 december 23.59 uur kiezen…

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Restitutie- en naturapolis: de verschillen en wat je moet weten

Wanneer je van plan bent om een zorgverzekering af te sluiten, stuit je gegarandeerd op deze twee begrippen: de naturapolis…

Allergie luchtreinigers: Werken ze echt?

Allergie luchtreinigers: Werken ze echt?

Heeft u last van allergieën?  Dan ben je misschien altijd op zoek naar manieren om je symptomen te behandelen of…