basispakket-wijzigingen-2023

Basisverzekering wijzigingen van 2023 (update)

Uit een brief is die is gestuurd aan de Tweede Kamer door Minister Kuipers hebben wij een aantal wijzigingen voor de Zorgverzekeringswet kunnen lezen voor 2023. Hierin maken wij op dat er een aantal (belangrijke) veranderingen zitten voor de dekking van de basisverzekering.

 

Hieronder hebben wij voor je de vier wijzigingen voor 2023 alvast op een rij gezet:

 

1. Zorg die te maken heeft met Corona

Veel Nederlanders kampen nog met problemen na het hebben van covid-19. Veel mensen hebben extra zorg nodig om te herstellen van corona. Het herstellen van corona kan gepaard gaan met behulp van fysiotherapie, logopedie of oefentherapie. De regeling dat deze ‘corona zorgkosten’ vallen onder de dekking van het basispakket is verlengt met een jaar tot 1 augustus 2023. De minister heeft dus ervoor gezorgd dat mensen die herstellende zijn van covid-19 hier nog gewoon een vergoeding voor ontvangen.

 

2. Vitamine D vergoeding

Eerder brachten wij al in een artikel naar buiten dat Zorginstituut Nederland de Vitamine D vergoeding wilt weghalen uit het basispakket. De huidige Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Kuipers heeft dit advies overgenomen. Dat gaat dus betekenen dat vanaf 1 januari 2023 er geen vergoeding meer voor Vitamine D zit in het basispakket. Je zou dus zelf naar de drogist moeten gaan en de kosten voor Vitamine D moeten betalen volgend jaar. Mensen die gebruik maken van een hoge dosering vitamine D moeten rekening houden met extra kosten tot max. 79 euro per jaar.

 

3. Combinatietest

Per 2023 heb je geen recht meer op een vergoeding voor de combinatietest voor zwangere vrouwen. Deze vergoeding valt weg uit het basispakket in 2023. De reden voor het schrappen van deze vergoeding is dat er ’te weinig’ vrouwen gebruikmaken van de test. In het verleden werd er veel vaker gebruik gemaakt van een zogenaamde combinatietest, dit is een bloedtest en nekplooimeting. Heb je vragen over deze vergoeding? Neem contact op met jouw zorgverzekeraar om advies hierover in te winnen.

 

4. Niet Invasieve Prenatale Test

De NIPT, ofwel Niet Invasieve Prenatale Test voor zwangere vrouwen blijft beschikbaar in 2023 alleen valt het niet meer onder de vergoeding vanuit je basis zorgverzekering. Via een ‘overheidsregeling’ na 1 april 2023 is de eigen betaling van 175 euro vervallen.  Is er een medische indicatie hiervoor? Dan gelden er wel vergoedingen vanuit je zorgverzekering, echter hoef je hier geen eigen risico voor te betalen. Een NIPT zorgt ervoor dat vrouwen informatie krijgen over chromosoomafwijkingen van hun ongeborden kind, zoals het downsyndroom.

 

Zorgverzekering vergoeding tijdens vakantie

Wijziging ontheemden zorgverzekering Oekraïne

Rugbrace kopen met een zorgverzekering

5/5 – (3 stemmen)