Tandenknarsen

Tandenknarsen

Wat is tandenknarsen en kaakklemmen?

Tandenknarsen, ook wel knarsetanden of bruxisme genoemd, is het hard over elkaar heen schuiven van het boven- en ondergebit. Dit veroorzaakt een schurend, knarsend geluid. Ook kaakklemmen (het krachtig opeenklemmen van de kaken) valt onder de term bruxisme. Tandenknarsen en kaakklemmen komen op alle leeftijden voor en kunnen schade aan het gebit veroorzaken. Daarnaast kan bruxisme leiden tot pijnklachten door overbelasting van het kaakgewricht.

 

Symptomen van tandenknarsen en kaakklemmen

Tandenknarsen gebeurt meestal tijdens het slapen. Daardoor hoor je zelf de knarsende geluiden niet. Er zijn echter ook andere symptomen van tandenknarsen die je wel zelf kunt opmerken. Bekende bruxisme symptomen zijn onder andere:
 

 • Slijtage van het gebit;
 • Breken van vullingen in de kiezen;
 • Pijn in de kaken;
 • Bijtwondjes aan de binnenkant van de wangen;
 • Moeite hebben met kauwen;
 • Hoofdpijn bij het ontwaken;
 • Zichtbaar verdikte kauwspieren ter hoogte van de kaak.

Sommige mensen hebben ook overdag last van bruxisme. Meestal gaat het dan alleen om kaakklemmen, en is er geen sprake van knarsetanden.

 

Oorzaken van tandenknarsen en kaakklemmen

De precieze oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is nog steeds niet bekend. Artsen gaan er vanuit dat diverse factoren een rol spelen bij het ontstaan van bruxisme, waaronder:
 

 • Spanningen, stress en angst;
 • Slaapproblemen, zoals slaapapneu of een verstoord slaapritme;
 • Overmatig gebruik van alcohol;
 • Erfelijke factoren: in sommige families komt tandenknarsen vaker voor;
 • Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, zoals de ziekte van Parkinson.

Ga met symptomen van knarsetanden naar je tandarts. Deze kan zien of het klemmen en knarsen schade heeft toegebracht aan je gebit. De tandarts kan ook tips geven om verdere slijtage te voorkomen, of je doorverwijzen naar de huisarts of een specialist.

 

Behandeling tandenknarsen en kaakklemmen

Omdat de oorzaak van tandenknarsen niet precies bekend is, bestaat de behandeling van tandenknarsen vooral uit het verminderen van pijnklachten en het voorkomen van (verdere) schade aan het gebit. Mogelijke behandelingen bij tandenknarsen en kaakklemmen zijn:
 

 • Dragen van een opbeetplaat: dit is een speciaal bitje dat de tanden en kiezen beschermt tegen slijtage. Het opbeetplaatje (ook wel splint of spalk genoemd) wordt meestal alleen ’s nachts gedragen;
 • Fysiotherapie: spierontspannende oefeningen helpen om kaakklemmen overdag te verminderen;
 • Psychologische hulp om anders om te leren gaan met stress, angsten en spanningen.

Je tandarts kan je meer informatie geven over de behandeling van kaakklemmen en tandenknarsen. Ontdek op de tandartsverzekering 2024 pagina alles over de laatste updates en wijzigingen met betrekking tot de zorgverzekering voor tandartsbehandelingen.

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.5/5 – (4 stemmen)
Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

Welke soorten reuma zijn er en welke behandelingen kun je uitproberen?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Op deze pagina lees je…

Nederlanders blijven te veel betalen voor hun zorgverzekering door onduidelijkheid

Nederlanders blijven te veel betalen voor hun zorgverzekering door onduidelijkheid

Wist je dat veel Nederlanders te veel betalen voor hun zorgverzekering? Dit komt onder andere doordat overstappen vaak als iets…

Waarom is Ozempic onder jongeren een hype? En wat zijn de gevaren van dit middel?

Waarom is Ozempic onder jongeren een hype? En wat zijn de gevaren van dit middel?

De laatste tijd is er een zorgwekkende trend zichtbaar onder jongeren! Namelijk het gebruik van het middel Ozempic om snel…