Wat is tandplak?
Tandplak (ook wel tandplaque of plak genoemd) is een laagje vuil dat aan de tanden en kiezen kleeft. Dit laagje bestaat uit speeksel, voedselresten en bacteriën en heeft ongeveer dezelfde kleur als het gebit. Als plak regelmatig wordt weggepoetst, kan het weinig kwaad. Het probleem is echter dat het vuil ook op moeilijk bereikbare plaatsen zit. Daardoor wordt vaak niet alle plak verwijderd. Plak die te lang op het gebit aanwezig blijft kan voor problemen zorgen. Als plak verkalkt, verandert het in tandsteen. Tandsteen kan alleen door een tandarts of mondhygiënist verwijderd worden, hier is een tandartsverzekering voor nodig om deze koten vergoed te krijgen van je verzekeraar.
Symptomen tandplak
Iedereen heeft last van plak. Zodra je iets eet, blijven er namelijk voedselresten achter op het gebit. Bovendien wordt er voortdurend nieuw speeksel aangemaakt in de mond. Toch is plak lastig te herkennen, vooral omdat het ongeveer dezelfde kleur heeft als het gebit. Bekende symptomen van tandplak zijn:
- Een wit of gelig laagje op de tanden en kiezen;
- Stroevere plekken op het gebit (dit kun je voelen met je tong).
Omdat tandplak symptomen vaak onopgemerkt blijven, bestaat het gevaar dat je het niet goed wegpoetst. Er zijn speciale verklikkers verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen. Dit zijn gekleurde tabletten die je na het tandenpoetsen fijnkauwt. Zijn er na het spoelen nog rode plekken op het gebit zichtbaar? Dat is plak.
Gevolgen tandplak
Plak die niet goed is verwijderd, kan veel gebitsproblemen veroorzaken. Tandplak bevat voedselresten en bacteriën. Deze bacteriën zetten de aanwezige suikers in de voedselresten om in zuur, wat het tandglazuur aantast. Daarnaast kunnen de bacteriën onder het tandvlees terechtkomen en daar een ontsteking veroorzaken. De mogelijke gevolgen van tandplak zijn onder andere:
- Tanderosie (slijtage van de glazuurlaag);
- Tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis);
- Ontstaan van gaatjes (caries);
- Ontstaan van tandsteen.
Behandeling van tandplak
Plak is te verwijderen door goed te poetsen. Door flossen, stoken en spoelen met mondwater verdwijnt de plak ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Een professionele tandplak behandeling wordt uitgevoerd door de tandarts. Dit gebeurt als de plak onder het tandvlees terecht is gekomen en tandvleesontstekingen heeft veroorzaakt. Als plak heel lang blijft zitten, kan het verkalken. Het laagje wordt dan hard en heeft een witte, gele of bruine kleur. Dit wordt tandsteen genoemd. Je kunt tandsteen niet zelf verwijderen. Een tandsteen behandeling wordt uitgevoerd door een tandarts of mondhygiënist.
Zo voorkom je tandplak
Tandplak voorkomen is lastig. Speeksel en bacteriën zijn eigenlijk continue in de mond aanwezig. Daar komen dan ook nog eens voedselresten bij. Je kunt wél voorkomen dat tandplak te lang blijft zitten en daardoor gebitsproblemen veroorzaakt. Houd daarbij de volgende tips in gedachten:
- Goed poetsen, flossen en stoken is de enige manier om plak dagelijks te verwijderen;
- Probeer om niet de hele dag door te eten en te snoepen. Het is beter voor je gebit om maximaal zeven vaste eetmomenten aan te houden;
- Suikervrije kauwgom kan helpen om je gebit tussen de poetsbeurten door schoon te houden.
Je tandarts of mondhygiënist kan je meer tips geven om tandplak te voorkomen. Wil jij voor het komende jaar vergoedingen ontvangen voor deze specifieke behandeling van tandplak? Vergelijk je zorgverzekering dan via Socialzorg.nl.