Last van een slechte adem

slechte adem

Wat is een slechte adem oftewel halitose?

De officiële naam voor slechte adem is halitose. Deze aandoening wordt ook wel mondgeur, ademgeur of foetor ex ore genoemd. Al deze namen duiden echter op hetzelfde probleem: een onfris ruikende adem. Halitose komt vaak voor en kan door veel factoren veroorzaakt worden. De tandarts kan in de meeste gevallen de oorzaken van een slechte adem achterhalen en de halitose behandelen. Soms zal de tandarts je met slechte adem symptomen doorsturen naar de huisarts.

 

Symptomen slechte adem

Een slechte adem ruik je zelf meestal niet. Het is vaak de omgeving die als eerste last heeft van de mondgeur. Afhankelijk van de oorzaak van slechte adem, kunnen er naast mondgeur ook andere klachten optreden. Halitose symptomen die de patiënt wel zelf merkt, zijn bijvoorbeeld:

  • Beslagen tong;
  • Vieze smaak in de mond;
  • Droge mond;
  • Gevoelig, snel bloedend tandvlees;
  • Maagdarmklachten;
  • Verstopte neus en/of keelklachten.

 

Oorzaken slechte adem

Een stinkende adem kan door van alles veroorzaakt worden, zoals bepaalde voedingsmiddelen (ui, knoflook), roken of alcohol. In de andere gevallen zijn problemen in de mondholte de oorzaak van mondgeur. Dit wordt orale halitose genoemd. We hebben het dan over factoren als:

  • Ontstoken tandvlees (gingivitis of paradontitis);
  • Tandplak;
  • Tandbederf (cariës oftewel gaatjes);
  • Te weinig speeksel (droge mond);
  • Bacteriën op de achterkant van de tong (witte aanslag).

Bijna alle oorzaken van orale halitose zijn terug te leiden naar een slechte mondhygiëne. Als de bacteriën in voedselresten niet goed worden verwijderd, kunnen ze tandvleesontstekingen, tandbederf of aanslag op de tong veroorzaken. Deze bacteriën produceren stinkende gassen die leiden tot mondgeur. Soms is een lichamelijke aandoening de oorzaak van slechte adem, zoals ontstoken keelamandelen, maagproblemen of diabetes. Dit wordt pathologische halitose genoemd.

 

Slechte adem behandelen

De tandarts kan orale halitose behandelen door het gebit te reinigen, tandplak te verwijderen en eventuele gaatjes te vullen. Voor de meeste van de hier genoemde behandelingen is het verstandig om een tandartsverzekering 2024 af te sluiten. Daarnaast kun je zelf een slechte adem behandelen door je gebit goed schoon te maken. Een tongschraper is voor mensen met halitose onmisbaar: hiermee verwijder je dagelijks de witte aanslag (bacteriën) op de achterkant van de tong. Er zijn ook speciale mondspoelingen verkrijgbaar die een slechte adem bestrijden. Pathologische halitose wordt niet behandeld door de tandarts, maar door de huisarts of specialist.

 

Slechte adem voorkomen

Je kunt halitose voorkomen met een goede mondhygiëne. Goed poetsen, flossen en stoken dus! Heb je snel last van een stinkende adem, eet dan zo min mogelijk sterk gekruid voedsel en vermijd koffie, tabak en alcohol. Verder is het verstandig om veel water te drinken. Dit voorkomt dat je last krijgt van een droge mond, wat ook een oorzaak van halitose kan

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
4.7/5 – (4 stemmen)
Regelingen en verzekeringen voor zzp’ers in de zorg op een rij

Regelingen en verzekeringen voor zzp’ers in de zorg op een rij

Als zzp’er in de zorg combineer je je passie voor zorgverlening met de verantwoordelijkheid van ondernemerschap. Een goed geregeld pakket…

Alle voordelen van je zorgverzekering jaarlijks betalen voor je op een rij

Alle voordelen van je zorgverzekering jaarlijks betalen voor je op een rij

Je zorgverzekering jaarlijks betalen? Misschien heb je er nog niet eerder over nagedacht, maar er zitten verrassend veel voordelen aan…

Met deze tips kan je misschien wel besparen op je zorgverzekering in 2025

Met deze tips kan je misschien wel besparen op je zorgverzekering in 2025

De zorgpremies blijven maar stijgen en elk jaar weer voelt het alsof er niks te besparen valt op je zorgverzekering.…