Wat is gebitsslijtage?
Alles wat je vaak gebruikt is aan slijtage onderhevig, dus ook je gebit. Bij de een verloopt dit proces echter wat sneller dan bij de ander. Door gebitsslijtage vermindert de glazuurlaag en worden de tanden en kiezen steeds korter. Dit kan veel klachten veroorzaken en is bovendien ontsierend. Gebitsslijtage kan diverse oorzaken hebben. De gevolgen van deze aandoening zijn over het algemeen goed te behandelen: voor een gebitsslijtage behandeling kun je terecht bij je tandarts. Op deze pagina bespreken wij alles over gebitsslijtage in combinatie met een tandartsverzekering.
Symptomen gebitsslijtage
Bij het slijten van het gebit wordt de beschermlaag van de tanden en kiezen dunner. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. Gebitsslijtage symptomen zijn onder andere:
- Gevoelige tanden, pijn bij het eten/drinken van iets kouds of warms;
- Afbreken van stukjes tand of kies;
- Pijn bij het kauwen;
- Lelijk gebit: zichtbaar kortere tanden en kiezen.
In extreme gevallen is het gebit zover gesleten dat de tanden en kiezen ontstoken raken, wat hevige pijnklachten kan veroorzaken.
Oorzaken gebitsslijtage
Gebitsslijtage wordt veroorzaakt door mechanische of chemische factoren. Mechanische oorzaken van gebitsslijtage zijn onder andere:
- Tandenknarsen;
- Nagelbijten;
- Vaak kluiven of bijten op iets hards (pen, pijp, etc.);
- Tanden gebruiken om iets open te maken (bierflesje, noten kraken, etc.).
Chemische gebitsslijtage wordt tanderosie genoemd. Bij dit proces wordt het tandweefsel aangetast door zuren. Chemische gebitsslijtage oorzaken zijn bijvoorbeeld:
- Vaak of lang zure voedingsmiddelen in de mond hebben, zoals frisdrank, snoep of fruit;
- Veel overgeven: ook maagzuur tast het glazuur aan.
Behandeling gebitsslijtage
Ga met gebitsslijtage symptomen altijd naar de tandarts. Deze kan de oorzaak van je klachten achterhalen en je tips geven om verdere schade te voorkomen. Ben je een tandenknarser, dan kan de tandarts een beschermplaatje maken om je gebit te beschermen. Als de gebitsslijtage klachten ernstiger zijn, wordt het gebit gerestaureerd. Een gebitsslijtage behandeling bestaat uit het opvullen en aanvullen van het verloren tandmateriaal. Dit gebeurt meestal met composiet, het materiaal waar ook gaatjes mee gevuld worden. Deze methode geeft een goed resultaat en is niet pijnlijk.
Gebitsslijtage voorkomen
Wil je gebitsslijtage voorkomen, houd dan deze tips in gedachten:
- Poets regelmatig je tanden met een zachte borstel;
- Houd zure producten (zuurtjes, frisdrank, sinaasappelsap, etc.) niet te lang in je mond en drink daarna wat water of melk om het zuur te neutraliseren;
- Poets na het eten van iets zuurs niet direct je tanden. Hierdoor beschadigt de glazuurlaag van je gebit;
- Gebruik je gebit niet als flessenopener;
- Stop met nagelbijten en het kauwen op harde voorwerpen.
Je tandarts of mondhygiëniste kan je meer tips geven om gebitsslijtage te voorkomen.